Hitler elfeledett szövetségesei

Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke: lovagok
14 találat
[1]

Virrasztás, lakoma és egy hatalmas pofon – hogyan vált a fegyverhordozó lovaggá?

[2017.12.01. 14:04] Hírek

Bár a lovaggá válás folyamata egy rövid szöveg elhadarásával és egy gyors érintéssel is megtörténhetett akár egy csata forgatagában is, a hagyományos felavatási ceremónia ennél sokkal összetettebb volt. Egy 13. századi szerző elbeszélése nyomán bepillantást nyerhetünk ebbe a szertartásba.

[2]

Portugáliától a Szentföldig – 16 meghatározó helyszín a templomos rend történetéből

[2017.11.28. 15:45] Hírek

Kevés olyan középkori szervezet van, amelyhez annyi legenda kapcsolódik mint templomos lovagok rendjéhez. A Szentföldre érkező zarándokok védelmére szerveződő lovagrend közel 200 éves történelme során a végsőkig kitartottak a muszlim támadásokkal szemben és részt vettek az Ibériai-félsziget felszabadításában.

[3]

10 tény a középkori lovagokról

[2017.07.03. 12:08] Hírek

[4]

Mocsárba fulladt lovagé lehetett a most megtalált 14. századi kard

[2017.06.20. 15:29] Hírek

Egy 1300-as évekből való, gyönyörűen konzerválódott, csaknem érintetlen kardra bukkantak az ukrán határ közelében, a délkelet-lengyelországi Hrubieszów kisváros mellett egy tőzeglápban. A markolat borítása eltűnt, azonban a hatszáz éves penge sértetlen.

[5]

Miért harcolnak a középkori lovagok állandóan csigákkal?

[2017.04.04. 14:12] Hírek

A középkori szövegekben, különösképpen a 13-14. századi kódexekben (az iniciálék részeként vagy csupán az üres helyeket kitöltéseként) gyakran láthatjuk azt az ismétlődő jelenetet, amikor a fényes páncélú bátor lovag a veszéllyel mit sem törődve ront neki egy csigának. De vajon mit jelentett ez?

[6]

Így szólt a lovagi tornák 8 szabálya a középkori Kasztíliában

[2017.03.02. 11:03] Hírek

1330-ban XI. Alfonz, Kasztília és León királya életre hívta a Pólyarendet, amely egy sor olyan szabályt fektetett írásba, amely a lovagrend tagjai számára a megfelelő viselkedést, valamint a lovagi szabályokhoz illeszkedő harcmodort fejtette ki. Az egyik fejezete külön a lovagi tornák alapvető reguláival foglalkozott.

[7]

Betegségeiről mesélt a francia lovag mumifikált szíve

[2015.12.03. 18:40] Hírek

Tavaly régészek egy csoportja 17. századi francia nemes asszonyok rendkívül jó állapotban konzerválódott maradványaira bukkant rá a Rennes-ben. Mindegyik ólomkoporsóban volt egy-egy szív alakú doboz, amely egy-egy emberi szívet tartalmazott.

[8]

Senki sem tudja megfejteni a középkori kardfelirat rejtélyét

[2015.08.17. 08:25] Hírek

1825-ben egy különleges kardot találták az angliai Witham folyóban. A keresztmarkolatú acélkard első ránézésre teljesen átlagosnak tűnik, a penge egyik oldalán azonban egy aranyhuzal-berakással készített titokzatos felirat is látható: „+NDXOXCHWDRGHDXORVI+”.

[9]

A középkor gyilkológépei, a lovagok

[2015.08.14. 18:23] Hírek

Erényesség, kegyelmesség, a szebbik nem iránti tisztelet, nagylelkűség, az áhított hölgy iránt érzett plátói szerelem és szűziesség − ezeket a jellemzőket felejtsük el, hogyha a középkori lovagokról beszélünk. Brutális csaták, folytonos életveszély, részegesés jellemezte életüket.

[10]

Lovagi tornán halhatott meg a normann férfi

[2015.03.03. 17:18] Hírek

45 éves korában, valamikor a 12. században hunyt el az a Herefordban eltemetett normann férfi, akinek csontvázán számos, a lovagi tornákra "jellemző" sérülést fedeztek fel brit régészek. Nem kizárt, hogy a lovag éppen egy ilyen viadal során lelte halálát.

[11]

Kő kövön nem maradt a Német Lovagrend hódításai nyomán

[2012.12.07. 17:58] Hírek

Hatalmas ökológiai pusztítást hagyott maga után a pogány falvakban a Német Lovagrend; az új régészeti bizonyítékok arról árulkodnak, hogy a lovagok erdőket irtottak és állatokat pusztítottak el, de azt is nekik tulajdonítják, hogy a pogányok lemondtak a kutyaevésről.

[12]

Csontváz fedi fel a középkori lovagok veszélyes életét

[2012.08.03. 13:09] Hírek

A skóciai Stirling várának padlója alatt felfedezett, 620 éves csontváz új megvilágításba helyezi a középkori lovagok veszélyes életét. Az angol lovag többek között túlélt egy bárd okozta koponyasérülést, s a mellébe fúródott nyílvessző sem végzett vele.

[13]

Camelot lovagjai a filmvásznon

[2012.02.06. 12:32] Hírek

2012. február 7-től az HBO-n láthatjuk Artúr és a kerekasztal lovagjai történetének legújabb feldolgozását többek között Joseph Fiennes, Jamie Campbell Bower, Eva Green és Tamsin Egerton főszereplésével egy tízrészes szériában: a Camelotban.

[14]

A történelem első celebjei

[2011.05.24. 08:24] Hírek

A kor mércéje szerint valóságos celebeknek számítottak a középkori lovagok, akiknek emlékezetét a haditudósítások és a romantikus - nem egyszer propagandisztikus célú - irodalmi alkotások őrizték meg és adták tovább követőiknek.

Segítség

Hogyan kereshet?

A keresés során választhat: az oldal teljes tartalmában, csak cikkeink között, vagy pedig az évfordulós adatbázisunkban keres. Ha a cikket választja, az alatta szereplő legördülő menüben finomíthatja a feltételeket, és választhat rovataink, vagy az e-folyóirat esetében a lapszámok közül is. Emellett mostantól akár időkeretre is leszűkítheti a keresési tartományt.
Amennyiben töredékszóra szeretne keresni, rakjon * (csillag) karaktert a szó végére, pl. egyipt* !

történelmi Adattárak

Miben kereshet?
Történelmi események
Összetett keresés >>
Fogalomtár
Ki kicsoda?

Ajánló

Mit talál az adattárban?
Események

VII. Gergely pápa megrója Salamon királyt Salamon azért kap feddést, mert IV. Henrik német királynak hűbérül ajánlotta fel Magyarországot, amely a pápa szerint a Szentszék hűbérbirtoka.
Tovább >>

Tudja, mit jelentenek?
Antibolsevista Comité
Gátlóműves kerekes óra
Osztrakiszmosz
Ismeri őket?
Batthyány-Strattmann László
Grant, Ulysses
Tai-tsu ( Taizu) (Északi Szung-dinasztia)