Hitler elfeledett szövetségesei

Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke: felvilágosodás
6 találat
[1]

Egy szerelmi csalódás ihlette a Csokonai Vitéz Mihályt híressé tevő Lilla-verseket

[2017.11.17. 11:48] Hírek

Csokonai Vitéz Mihály, a magyar felvilágosodás legnagyobb lírikusa 244 éve, 1773. november 17-én született. Egy évszázaddal halála után, a Nyugat nemzedéke ismerte fel Csokonai jelentőségét, Adyval az élén, aki saját előfutárának látta őt.

[2]

„Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” – Napóleon kiáltványát is átfogalmazta Batsányi János

[2017.05.09. 11:22] Hírek

Kétszázötvennégy éve, 1763. május 9-én született Tapolcán Batsányi János, a magyar felvilágosodás költője. Költészete a francia forradalom hatására radikalizálódott, ezt tükrözik legismertebb versei, mint A franciaországi változásokra, A látó vagy Az európai hadakozásokra.

[3]

Három álom változtatta meg René Descartes életét

[2016.02.11. 15:58] Hírek

366 éve, 1650. február 11-én hunyt el René Descartes francia filozófus, matematikus és természettudós. Értekezés a módszerről című munkája fejlődésükben mutatja be írójuk vizsgálódásait az emberi magatartás szabályairól, a tudományok gyakorlati hasznáról.

[4]

Az önkielégítés polgári divatja: falloszkultusz Skóciában

[2009.11.03. 11:03] Hírek

A felvilágosodás-kori Skóciában egy elit férfiklub kedvenc időtöltése a közös önkielégítés volt. Malac versikéket harsogva, jókat italozva, szép lányokat gusztálva közösen könnyítettek magukon.

[5]

Ellopták a Goethe bejegyzését is tartalmazó Berzeviczy-emlékkönyvet

[2009.10.30. 17:47] Hírek

A frankfurti könyvvásáron ellopták Berzeviczy Gergely 19. századi magyar közgazdasági író emlékkönyvét, amelyben többek között Johann Wolfgang von Goethe kézzel írott bejegyzései is szerepeltek.

[6]

Ismeretlen fejezetek Kazinczy életművéből

[2009.10.15. 16:15] Hírek

Kazinczy Ferenc eddig még publikálatlan kéziratai mellett olyan műveket is tartalmaz az életműsorozat kritikai kiadásának csütörtökön Debrecenben bemutatott első három kötete, amelyek több mint kétszáz éve nem jelentek meg nyomtatásban.

Segítség

Hogyan kereshet?

A keresés során választhat: az oldal teljes tartalmában, csak cikkeink között, vagy pedig az évfordulós adatbázisunkban keres. Ha a cikket választja, az alatta szereplő legördülő menüben finomíthatja a feltételeket, és választhat rovataink, vagy az e-folyóirat esetében a lapszámok közül is. Emellett mostantól akár időkeretre is leszűkítheti a keresési tartományt.
Amennyiben töredékszóra szeretne keresni, rakjon * (csillag) karaktert a szó végére, pl. egyipt* !

történelmi Adattárak

Miben kereshet?
Történelmi események
Összetett keresés >>
Fogalomtár
Ki kicsoda?

Ajánló

Mit talál az adattárban?
Események

VII. Gergely pápa megrója Salamon királyt Salamon azért kap feddést, mert IV. Henrik német királynak hűbérül ajánlotta fel Magyarországot, amely a pápa szerint a Szentszék hűbérbirtoka.
Tovább >>

Tudja, mit jelentenek?
Antibolsevista Comité
Gátlóműves kerekes óra
Osztrakiszmosz
Ismeri őket?
Batthyány-Strattmann László
Grant, Ulysses
Tai-tsu ( Taizu) (Északi Szung-dinasztia)