2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Becsüs, zálogtárgy és prolongálás: a zálogbaadás folyamata a BÁV-nál

2023. március 20. 09:50 Múlt-kor

A zálogkölcsön egy gyors és kevés ügyintézéssel járó megoldás az átmeneti pénzzavar rendezésére. A lakosság körében végzett felmérések szerint a zálogkölcsön felvételének első számú oka a háztartási gépek javítása, cseréje. De hogyan működik pontosan a folyamat?

A zálogtárgy elvben bármilyen tárgy lehet, ami:

  • forgalomképes;
  • ingó dolog;
  • zálogőrzésre alkalmas.

Ez többek között lehet például arany- vagy ezüstékszer, befektetési aranytömb, festmény, vagy óra is. Nem szolgálhat viszont fedezetül tűzveszélyes tárgy, fizetőeszköz, önvédelmi eszköz, lőfegyver, vagy bármi olyan tárgy, ami a többi zálogtárgy állapotát bármilyen okból veszélyezteti.

Az elzálogosítás első lépéseként a zálogfiók becsüse meghatározza a zálogértéket, egyezteti a futamidőt (ez jellemzően 30–180 nap közé esik, a BÁV-nál leggyakrabban 90 nap), majd elkészíti a kölcsönszerződést. A hitelbírálat és a kölcsön folyósítása akár 5 perc alatt megtörténik.

A zálogérték meghatározása alapvetően a fedezetül szolgáló tárgy jellemzői alapján történik. Nemesfém zálogtárgy esetén a világpiaci ár, egyéb esetben annak a használtcikk-piacon reálisan elérhető ára határozza meg.

A BÁV ügyfelei által zálogba adott tárgyak között 95% a különféle aranytárgyak aránya, az egy ügyfél által átlagosan felvett kölcsönösszeg pedig hatvanezer forint.

A zálogfiók a futamidő alatt a zálogtárgyat átvételkori állapotában megőrzi, azt a kölcsön futamideje alatt semmilyen formában nem használja vagy hasznosítja.

A zálogba vételt követően a zálogtárgy sorsa háromféleképpen alakulhat:

  1. Az ügyfél kiváltja
  2. Az ügyfél a szerződés futamidejét meghosszabbítja, vagyis prolongál
  3. Kényszerértékesítésre kerül

Az első esetben az ügyfél a futamidő lejárta előtt a zálogjegy, valamint a kölcsönösszeg és a hiteldíj ellenében visszakapja a zálogfióktól a kölcsön fedezetére szolgáló tárgyat. A BÁV-nál a zálogba adott tárgyak 94%-át váltja vissza tulajdonosa.

Az ügyfél, ha nem áll módjában a futamidő lejárta előtt visszafizetni a kölcsönt, választhatja a futamidő meghosszabbítását, vagyis a prolongálást. Ezt az eredeti zálogjegy benyújtásával, illetve a prolongálás díjának megfizetésével teheti meg; ekkor új, már a meghosszabbított futamidőre szóló zálogjegyet kap.

Kényszerértékesítésre pedig abban az esetben kerül sor, ha a kölcsönt felvevő személy a futamidő lejártát követő türelmi időszak alatt, a zálogfiók erről szóló értesítése ellenére sem rendezte tartozását. Ekkor a zálogfiók az ügyfél érdekeit is tekintetbe véve, a törvény által előírt gondossággal értékesíti a zálogtárgyat, majd elszámolást készít az ügyféllel.

Zálogkölcsön termékeink esetében a THM 21,9% - 52,0%.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár