2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hírhedt volt kegyetlenségéről, mégis sokan kedvelték Al Caponét

2021. január 13. 15:27 Múlt-kor

A Valentin-napi mészárlás

Az események csúcspontja az 1929. február 14-én lezajlott ún. Valentin-napi mészárlás volt. Bár az akció pontos háttere, és az elkövetők kiléte még manapság is vita tárgyát képezi, a korabeli közvélemény biztosra vette – amit azóta a kutatók többsége is oszt –, hogy a vérengzés mögött Al Capone bandája állt.

Az egyik legvalószínűbb elmélet szerint Capone bandájának egyik tagjával, a bokszolóként is ismert Jack McGurnnel tervelte ki a leszámolást. Az akcióba bevonták McGurn egyik emberét, Danny Stantont, aki – azt színlelve, hogy elege lett a Capone-féle brigádból – fülest adott Moran egyik bérgyilkosának Al Capone egyik Saint Louisba tartó italszállítmányáról. Miután rajtaütöttek a rakományon – megbizonyosodva ezzel arról, hogy Stanton valóban igazat beszélt –, már Moran is elkezdett érdeklődni a tékozló fiú iránt. A maffiavezér ezután egyre több szállítmányról kapott fülest, míg egy napon Stanton egy hatalmas rajtaütés lehetőségével állt elő. Moran besétált a csapdába.

Valentin-nap reggelén Moran öt embere mellett egy, a bandához köthető, de csak külső tagnak tekinthető optikus, valamint egy autószerelő is az északi banda North Clark Street 2122-nél található raktárépületéhez tartott, hogy megkaparintsa egy csempészett alkohollal megpakolt teherautó rakományát. A küldetés ugyanolyan simának ígérkezett, mint az összes többi. A gyilkosok azonban egy szemben lévő lakásból várták a megfelelő alkalmat.

A hét férfi már a raktárban volt, amikor hirtelen két egyenruhás rendőr lépett be a helyiségbe. A rendőrök falhoz állították, majd lefegyverezték a bűnözőket. A raktárban nem sokkal később két, hosszú köpenyt viselő férfi is megjelent, akik géppisztolyaikkal azonnal tüzet nyitottak a banda tagjaira. Másodpercekkel később hét holttest feküdt a padlón.

A két civilnek öltözött férfi ezután otthagyta a fegyvereket, a két egyenruhás pedig – saját fegyvereiket rájuk szegezve – kivezette őket az épületből. A zseniális trükk bevált. A szemtanúk csak annyit láttak, hogy a rendőrök elvezetnek két gyanús alakot a helyszínről. Fogalmuk sem volt, hogy mindannyian ugyanannak a bandának a tagjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Illegális szesz kiöntése a kaliforniai Santa AnábanAz 1920-as és 30-as évek amerikai gengsztereiEgy ember holtteste – lehetséges, hogy Earl „Hymie” Weissé –, akit 1926-ban lőttek le Capone mészárosai.George „Bugs” Moran bandája tagjainak holttestei a Valentin-napi mészárlás utánA Valentin-napi mészárlás rendőrnyomozók általi rekonstrukciójaAl Capone 1931-es rendőrségi fotója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár