2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét arc a tömegből: az „időutazó”, az eltűnt, a hazug és a többiek

2020. szeptember 15. 08:24 Múlt-kor

Hipszter az 1941-es hídavatáson?

Sokan szeretünk elgondolkodni azon, hogy vajon egyszer képes lesz-e az ember nem csupán térben, hanem időben is utazni. Néhány tudós már nem zárja ki ennek az elméleti lehetőségét, ám a gyakorlati megvalósulás több mint kétséges.

Számos olyan fényképet ismerünk, amelyek egyes „hívők” szerint a paradox elmélet egyértelmű bizonyítékai. Ilyen például az a fotó, amely a Brit Columbia-i Gold Bridge település hídjának 1941-es újranyitásán készült.

A tömeg közepén látható egy bozontos hajú, magas férfi, aki napszemüvegével és modern ruházatával első látásra valóban kitűnik a korabeli öltözetű férfiak és nők csoportjából. Érdemes azonban jobban megvizsgálni őt.

A mai értelemben vett napszemüvegek az 1920-as években kezdtek elterjedni, bár először csak az előkelőségek, főként a filmsztárok viselték őket. 1937-ben azonban már több mint 20 millió darabot adtak el belőlük csak az USA-ban.

A fényképet elnézve úgy tűnhet, mintha a fiatal férfi egy nyomtatott pólóban lenne, ám közelebbről megvizsgálva láthatjuk, hogy egy varrott emblémájú pólót visel, amelyeket főként sportcsapatok tagjai hordtak akkoriban. Valószínűleg a kanadai Montreal Maroons hokicsapatának pólójáról lehet szó.

A pulóvere valóban a mai hipszterstílusra hajaz, ám a 40-es években is lehetett ilyet kapni az üzletekben. Ugyanakkor meg kell hagyni, hogy a többi, elegáns hídavatóhoz képest a férfi merőben hétköznapi öltözékben jelent meg.

Így már nem is tűnik olyan különlegesnek a férfi, mint első pillantásra, ám mindenki fantáziájára bízzuk, hogy mit is gondol róla. Egy valamin azonban érdemes elgondolkodni: ha valaki időutazik, nem olyan ruhát vesz fel, amelyben nem tűnik ki a tömegből?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár