2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Hatalmas könyvadománnyal ünneplik a magyar-japán kapcsolatok 150 évét

2019. november 26. 13:24 MTI

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából húszezer kötetet számláló könyvadomány érkezett a szigetországból magyar intézményekbe - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Könyvadomány
Kép forrása: bama.hu

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban (PTEKT) kétszázötven kötetet adtak át hétfőn abból a húszezerből, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán által megkötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezmény százötvenedik évfordulójához kapcsolódóan a szigetország déli részén található Kagosima megyében gyűjtöttek össze.

Mint azt a könyvadományozási akciót szervező, 2003 óta a szigetországban élő Juhász Sandy az átadási ünnepség előtt kiemelte, japán nyelvű irodalom eddig még soha nem érkezett ekkora mennyiségben egyszerre Magyarországra.

Elmondta, hogy a projekt keretében a Károli Gáspár Református Egyetem kapja a legtöbb - ötezer - kötetet, és ezzel a legnagyobb japán nyelvű könyvállománnyal rendelkezik majd Magyarországon.

Hozzátette: a több száz japán és magyar önkéntes összefogásával összegyűjtött köteteket oktatási intézményekbe, könyvtárakba és japán tulajdonú cégekhez juttatják el.

Olyan helyekre kerülhetnek így a könyvek, ahol hasznát vehetik a japán nyelvű irodalomnak - mutatott rá Juhász Sandy, hozzátéve: a kezdeményezés fő célja, hogy Kagosima megye és Magyarország között erősítse a gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

Füzes Barnabás, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont stratégiai és innovációs főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a kezdeményezés segíti az egyetemen folyó japán nyelvtanulást, egyben lehetőséget ad a megyeszékhelyen tanuló több mint száz japán diák számára, hogy az eddigiekhez képest több lehetőségük legyen anyanyelvükön olvasni, mindezeken túl pedig színesíti a bibliotéka könyvállományát.

Horváth Tamás (Mindenki Pécsért Egyesület), a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke - utalva arra, hogy a város legnagyobb könyvtárában méltó helyre kerülnek a könyvek - megjegyezte: Magyarországon Pécsen létesült elsőként nyilvános közkönyvtár, emellett a városban igazi történelme van a könyvgyűjtésnek.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!