2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Építkezési terület alatt feküdt a nagy szakállú orosz tábornok

2017. április 27. 12:07

Egy orosz tábornok földi maradványait tartalmazó koporsóra bukkantak régészek egy, a törökországi Ardahan tartományban folyó építkezésen. A tisztet a keresztény hagyományoknak megfelelően temették el. 

A keresztekkel díszített koporsóra a munkások találtak rá egy lakóépület megépítése előtti megelőző feltárás során a tartomány székhelye, Ardahan Karagöl nevű negyedében. A munkások értesítették a hatóságokat, majd a rendőrség végrehajtotta a szükséges biztonsági intézkedéseket az ásatási terület körül.

A karsi múzeum munkatársai később megvizsgálták a területet, ahol egy koporsót, valamint abban egy uniformisban fekvő csontvázat találtak. Ünver Solaklıoğlu, a múzeum régésze az első vizsgálatok alapján úgy véli, a csontváz egy orosz tábornokhoz köthető, aki mintegy 140 évvel ezelőtt halt meg.

„A rendőrség tegnap [25-én] az éjjeli órákban értesítést kapott arról, hogy egy koporsót találtak egy építkezésen folyó ásatáson. Az építkezési területen a szükséges vizsgálatokat elvégeztük. Úgy véljük, a koporsó egy orosz tábornoké lehetett, aki 1878 után élt, amit arra a tényre alapozunk, hogy oroszok abban az időszakban telepedtek itt le... Az orosz katonát a keresztény hagyományok szerint eltemetve találtuk meg a koporsóban” – magyarázta Ünver Solaklıoğlu.

A felfedezés számos érdeklődőt vonzott az építkezési területre. Helyiek százai gyűltek össze a napokban a lelőhelyen, hogy megszemléljék a koporsót és a csontvázat. A komoly érdeklődéshez az is hozzájárulhatott, hogy a közösségi médiában nemcsak a koporsó megtalálásáról, hanem arany és egyéb történelmi értékkel bíró műtárgyak felszínre hozásáról is szóltak a hírek. A csontvázat az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot követően át fogják szállítani a karsi múzeumba.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár