2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Don-kanyar 80: fejezetek egy szemtanú naplójából V.

2023. január 16. 08:25 Múlt-kor

III.

Felegyenesedett a székén, és ismét beszélni kezdett:

–Az elmúlt kedden, 12-én, a délelőtti órákban tüzérségi pergőtűzzel kezdték az oroszok a támadást az urivi hídfőben. Urak! Kimondani is rettenetes – a hídfővel szemben beásott 7. hadosztály két ezredét az első két nap alatt megsemmisítették! Az életben maradt katonák menekülnek!

Hallgatott egy darabig, hogy érzelmeit palástolja.

–De a vésznek még nincs vége! Két nap múlva, tehát tegnapelőtt, Scsucsjénél, ahol szintén hídfőállása van az oroszoknak, támadást kaptunk kora reggel, sokkal nagyobb erőkkel, mint Urivnál. Harckocsik százai rohanták le a VII. hadtest 12. hadosztályát. Az ellenség szétszaggatta vonalainkat, pergőtüzek után a tankok rohamát seregünk hősi helytállása sem bírta feltartani.

Menekülés mindenütt! Fejvesztett menekülés!

Egységek rendezkednek be körvédelemre itt, ott, hogy felfogják, hogy megállítsák az oroszokat, vagy legalább is lassítsák önfeláldozó harcaikkal a gyors előretörést. Most van vonulóban a 13. hadosztály 7. és 31. ezrede Osztrogozsszk felé. A várost fogják védeni.

A tiszti értekezlet síri csendbe dermedt. Nagyon fájhattak az alezredesnek, amiket elmondott, mert felállott, az ablakhoz ment, és sokáig nézte a városon átvezető nagy utat. Azon az úton sebesülteket hoztak a járművek, és a szétvert alakulatoknak katonái már szivárogtak hátra éhes-fagyos didergésükben.

–Urak! – folytatta, amint visszament a helyére, – hallatlan veszélyek előtt állunk! Azonnal intergálissá kell tenni a századokat! A 2. század már ilyen: magában megálló, egyedül is harcba vethető egység. Részleges riadókészültséget rendelek el! Alsóruházatból kettőt vegyen fel minden katona! Ezután parancsot telefonon adok. Írásban csak rendkívüli esetben! Várható Jány őnagyméltóságának megérkezése. Átutazása. Gondunk a menekülők a menekülők áradatát irányítani mindaddig, míg speciális alakulatok át nem veszik ezt a munkát. Minden századparancsnok a harcálláspontjától keletre eső községeket és a keletre vezető utakat biztosítsa. Két óránként kérek telefonon jelentést a körzetekben történő eseményekről. Van-e kérdés?

–Parancs, alezredes úr, minden végrehajtható!  – ugrott fel Mató.
–A 2. század?
–Alezredes úr, alázatosan jelentem, századomnál teljes a felkészültség! A hadseregért, a századomért mindent megteszek! Parancsait hiánytalanul teljesítem!
–Köszönöm!

Nézett pár pillanatig bennünket, majd ezzel fejezte be a gyűlést:

–Urak, végeztem! A magyarok istene segítse harcainkat!

A rangidős Mató vigyázzt vezényelt, a parancsnokunk a segédtisztjével elhagyta a termet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár