2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán gázbombával kísérletezett Kínában

2005. július 7. 12:49

Kína északkeleti határánál második világháborús gázkamrákat találtak, ahol Japán egy esetleges szovjetek elleni támadást előkészítendő emberkísérleteket hajtott végre.

A táborokat északkelet Kínában, az orosz és mongol határ közelében, az egykor japánok által megszállt területen találták meg. A China Daily hétfői számában fényképeket is közzétett a helyszínről, amelyeken köralakú gázkamrák láthatók. Az újság szerint: `a japánok a mérgező gáz kísérleti fejlesztését kínaiakon végezték el`.

A helyszínre akkor bukkantak rá a kutatók, amikor a térségben elkövetett japán háborús bűncselekmények ügyében folytattak vizsgálatokat. A kísérleti terület Bayanhan városához közel, nagyjából 100 km2-en terül el. Hszu Zsan-csiang a heilongcsiangi Harbin Körzeti Társadalomtudományi Akadémia munkatársa szerint "ez lehet a világ legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt gázkísérleti telepe".

A China Daily megszólaltatott egy nyolcvan éven felüli helyi lakost is, aki 60 éve egy barátja elmondásából tudta meg, hogy a japánok gázbomba-kísérleteket folytattak a környéken. Szerinte a kísérletek nagyon szennyezőek lehettek a környezetre, és leprához hasonló fertőző betegségeket okoztak emberek és állatok között.

A China Daily riportja újra felborzolta a kedélyeket japán és kínai oldalon egyaránt. A közelmúltban lezjlott tankönyv-botrány, a rejtélyes módon eltűnt kínai gyerekek ügyének megszellőztetése, végül Hirohito japán császár emléknapjának megszavazása mind a japán-kínai háború örökségéről folytatott vitához tartoznak, amelyben több szélsőséges álláspont feszül egymásnak. Leggyakrabban a kínai nacionalizmus kerül szembe szélsőjobboldali japán politikusok nosztalgikus militarista és birodalmi eszméivel.

A szélsőséges áramlatokkal szemben keresi helyét a második világháború Csendes-óceáni befejezésének 60. évfordulójára készülő japán kormányzat: Koizumi kormányfő már több megemlékezésen is bocsánatot kért a nem éppen dicső múlt bűntettei miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár