2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország képes történelmi kronológiája az interneten

2005. április 27. 11:39

A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című internetes adatbázis fejlesztésének újabb szakasza zárult le. A magyar történelem nevezetes évszámaihoz, eseményeihez 12 ezer képet társítottak a szerkesztők. Az Országos Széchényi Könyvtár szerverén helyet kapó képes kronológia Sulinet Digitális Tudásbázishoz (SDT) kapcsolódó adatbázisa jelentős segítséget nyújt az infokommunikációs technológiát az oktatás folyamatában felhasználó pedagógusoknak.

Digitális múlt, online kincsek

Az adatbázisban történelmünk sorsfordulóit, a mindennapok és ünnepek eseményeit, tárgyi és írásos emlékeit követhetjük nyomon a kezdetektől a második évezred végéig. Az időrendben felsorolt szikár tényeket a tárgyi és szellemi kultúra emlékeivel, korabeli és később született képzőművészeti alkotásokkal illusztrálták. A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című adatbázis elsősorban az oktatás és az ismeretterjesztés céljait szolgálja a tudományosság igényével. A tartalmi fejlesztésben is döntő szerepet kapott az Országos Széchényi Könyvtár, mivel a digitalizálási munkái során keletkezett nagy mennyiségű, rendkívül gazdag képanyag biztosítja az adatbázis képanyagának jelentős bővülését. Példaként említhető, hogy ebben az adatbázisban került először nagy nyilvánosság elé az OSZK 1956-os röplapgyűjteménye, továbbá XVI-XVII. századi magyar vonatkozású nyomtatott röplapjai is. Jelentős mennyiségű metszet, képeslap alapján kereshetők a magyar vár-, város- és színháztörténet fontos helyszínei is. Az Enciklopédia Humana Egyesület és az OSZK együttműködése biztosítja az adatbázis folyamatos bővülését a magyar írásbeli kulturális örökség területén. Tervek szerint további intézmények is bekapcsolódnak a tartalmi fejlesztésbe.

 

Az adatbázis tetszőleges internet-böngészővel megtekinthető (http://www.kepido.oszk.hu). A gyűjtemény tervezett bővítésénél figyelembe kívánják venni a témakör iránt érdeklődők igényeit, kívánságait, kérdéseit. A felhasználói körrel való kapcsolatfelvételt és folyamatos kommunikációt szolgálja a nyitó oldalon felkínált Javaslat lehetősége is, ahol a felhasználók egy űrlap segítségével tehetnek javaslatot az adatbázis bővítésére. Javasolhatnak képeket, időpontokat, földrajzi elemeket. A javaslatokat negyedévente összeülő bizottság értékeli és bírálja el, majd ezután kerül sor az adatbázis tényleges kiegészítésére.

 

Az adatbázis kereshető képek, időpontok és földrajzi elemek alapján is. Többféle keresési lehetőség biztosítja a hatékony munkát. Lehetőség van kulcsszavas és szabadszöveges keresésre is. Az időrendet 3000 időpont mellett kb. 5000 esemény alkotja. A képtárban jelenleg több mint 12000 kép található. A tezaurusz alapján mintegy 1000 kulcsszó (tárgyszavak, szerzők, valamint egy bizonyos eseményhez nem köthető képek dátumai) segítségével kereshetünk. Jelenleg a magyarországi várrendszer, az adatbázisban található város- és színháztörténeti vonatkozású elemek topográfiai vetülete látható az adatbázisban a Kárpát-medence domborzati és vízrajzi térképére vetítve.

A rendszer egy elektronikus tananyag-adatbázis és tartalomkezelő eszköz, amely minőségileg új lehetőségeket biztosít interaktív multimédia tartalmak eléréséhez és felhasználásához az iskolai oktatásban. Lehetővé teszi eddig nem létező elektronikus oktatási anyagok elérését és felhasználását a mindennapi oktatásban, illetve támogató eszközt biztosít a pedagógusok számára az információ gyűjtő, értékelő és problémamegoldó gondolkodás magasabb szintjeire való felkészítéshez.

 

Néhány példa az itt elkészülő tananyagokból:

 

  • Huszártörténelem
  • Képes Történelmi Atlasz
  • Magyar digitális várlexikon
  • A Formák képe- A Képek formanyelve
  • A magyar nép tánchagyománya, Néptánc és tánckísérő muzsika a közoktatásban
  • Magyarország madarainak gyűjteménye

 

2005-ben elkészülnek a közismereti tárgyak 1-6, illetve 1-8-ik évfolyama. A teljes, adott tantárgyhoz, műveltségi területhez tartozó tananyagok mellett, különböző gyűjtemények is színesíteni fogják a SDT tartalmát:

 

  • Feldolgozásra kerül a Magyar Távirati Iroda által egy politika- társadalomtörténeti képgyűjtemény 1945-től napjainkig, amely 10.000 képet jelent ez év végéig.
  • Az Országos Széchényi Könyvtár által elkészített "Magyarország képes történelmi kronológiája", mint link májusban már elérhető lesz az SDT-ből. Ebben a képtárban található többek között a magyar katonaviseletet bemutató képgyűjtemény is.
  • A remények szerint az év végéig az SDT tovább bővül feladatokkal, példatárakkal, filmrészletekkel, és újabb olyan nemzetközileg is már használt tartalommal, amely segítik a pedagógusok, diákok munkáját.
  • Az újabb tananyagok publikálása mellett a Sulinet Digitális Tudásbázis rendszer továbbfejlesztése is folyik és 2005. szeptemberig a felhasználók újabb funkciókat vehetnek birtokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár