2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori gótikus kolostor épül Kaliforniában

2005. március 7. 10:14

William Randolph Hearstnek köszönhető az is, hogy egy spanyolországi középkori kolostor épül fel eredeti köveiből Kaliforniában.

Az ovilai kolostort az Alcarria de Guadalajarán VIII. Kasztíliai Alfonz király építtette 1181-ben. A két hektáros területet elfoglaló épületegyüttest - templomot, kolostort beleértve - 3.130 pesetáért vásárolta meg 1928-ban William Randolph Hearst amerikai sajtómágnás. A spanyolországi épületet lebontották és a köveket hajón szállították Kaliforniába. Hearst ott akarta az egyik, tűzvészben leégett háza helyére az egészet újraépíttetni. A gazdasági válság azonban közbeszólt és a kövek húsz évig a San Franciscói Golden Gate-nél hányódtak. Később a Jung-múzeumban kaptak helyet. A múzeum a 90-es években engedte át azokat a San Franciscótól 250 kilométerre lévő Vinában élő trappista szerzeteseknek, akiknek álma volt a kolostor felépítése - írja a spanyol El País című lap.

 

A Hearst-épületkomplexum

 

Ők keresték meg José Miguel Merino de Caceres segoviai mérnököt, építészettörténészt, akinek szakterületét a középkori kolostorok képezték. És az álom mára részben megvalósult. Eredeti formájában, eredeti kövekből, amelyeket Oskar Kempf német vésnök faragott ki, áll már a kanonokterem, gótikus boltozataival, oszlopaival, tökéletes harmóniájával. A 28 barátból álló közösség méltán érzi úgy, hogy sikerült meggyökereztetni a tengeren túl is azt a cisztercita szellemiséget, amelyet Európában a gótika annyi egyházi épülete áraszt.

 

William Randolph Hearst egyébként, mint más szeszélyes milliomosok, belehabarodott a régi kövekbe. Olyannyira, hogy az általuk ihletett kaliforniai palota mellett tulajdonában volt egy másik, valóban felépített kolostor is. Miamiben emeltette újra a segoviai Sagramenia kolostort, miután annak 35.784 köve 30 hónapig volt egészségügyi karanténban Bronxban.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár