2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lefejezett csontvázakra bukkantak Angliában

2005. március 1. 12:35

36 lefejezett csontvázat fedeztek fel az észak-angliai York római temetőjében brit régészek, akik azóta is töprengenek, kik és miért vághatták le a halottak fejét: a rómaiaknak ugyanis ez nem volt szokásuk.

A kutatók 49 fiatalember és hét gyermek csontvázát ásták ki, ezek közül 36-nak hiányzott a helyéről a feje, egyikük lábát pedig megvasalták - és ez sem tartozott a rómaiak gyakorlatához. Dr. Patrick Ottaway, az ásatás vezetője a héten tájékoztatta a sajtót a leletről, hozzáfűzve, hogy minden jel szerint a halál után, éles szerszámmal választották le a 36 fejet, hogy aztán a test lábához, combjához vagy medencéjéhez helyezzék a halotti szertartás során.

 

A régészek egyik feltevése szerint a fejetlenül eltemetettek a Kr. u. 211-ben Yorkban, egy hadjárat során elhunyt Septimus Severus császár alatt szolgáló külföldi katonák voltak, akiket társaik saját hagyományaiknak megfelelően helyeztek örök nyugalomra.

 

Dr. Ottaway a továbbiakban német és észak-afrikai régészekkel konzultál, mivel számos zsoldos érkezett a Rajna vidékéről, illetve Észak-Afrikából, ahonnan maga Septimus Severus is származott: azt igyekszik megtudni tőlük, hogy saját területükön voltak-e ilyesfajta ókori temetkezési hagyományok...

 

Ami a vasba vert csontvázat illeti, a tudós szerint példátlan Angliában. "Talán büntetésből verték láncba, vagy azért, hogy megakadályozzák a szökésben" - kockáztatta meg a merész feltevést.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár