2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Mexikói vérfürdő: elborzasztó emberáldozat Teotihuacanban

2005. február 4. 13:55

A 2000 éves Teotihuacan városában egy piramis romjainak feltárása során véres emberáldozat helyszínére bukkantak a régészek.

Az ásatás vezető régésze, a japán Saburo Sugiyama véleménye szerint, a Hold Piramisának nevezett építmény alagsorában talált emberi és állati maradványok arról tanúskodnak, hogy a sírkamra véres halotti szertartás helyszíneként szolgált, amelyet később betemettek.

Forrás: EPA

 

A Mexikóvárostól 25 mérföldre északra fekvő település nevét az aztékok adták, akik úgy vélték, hogy isteneik ezen a helyen születtek, ezért nevezték el a várost Teotihuacannak, azaz az istenek városának, ahol körülbelül 700 évvel a névadók megjelenése előtt már virágzó kultúra létezett.

A tetemek mellett hajítófegyverek maradványait, nyíl és lándzsahegyeket is találtak. Sugiyama szerint a fegyverek, a lefejezett holttestek és állatáldozatok a helyi politikai hatalom megerősödését és kiterjesztését szimbolizálták.

A leletek ellentmondanak annak a korábban kialakított nézetnek, miszerint az aztékok előtti kultúrák viszonylag békés, teokratikus irányítású társadalmak lettek volna. A régészek korábban hasonló sírhelyre bukkantak, a Hold Piramisában talált sírbolt már a második a sorban.

A piramis más érdekes megfejtenivalót is tartogat az archeológusok számára. A mauzóleumban egy olyan mozaikra bukkantak, amelynek középpontjában egy késekkel körülvett maja indián áll. A majára szegeződő szúróeszközök némelyikén a politikai hatalom jelképét kifejező tollas kígyó látható. Ez a művészien megalkotott, politikai, hatalmi utalást tartalmazó tárgyi lelet teljesen egyedülálló Közép-Amerikában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár