2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vegetáriánus gladiátorok

2004. március 3. 11:15

A közelmúltban a mozikban vetített hollywoodi film is azt a képzetet kelti, hogy a gladiátorok hatalmas termetű izompacsirták voltak. Pedig nem. Babból és árpából álló diétán éltek, hogy elhízzanak, és mezítláb rúgták az arénák véráztatta homokját - állítja a brit Telegraph egy osztrák antropológus kutatására hivatkozva.

Korábban

`Százados játékok` az ókori Rómában
Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a millenniumok ünneplése némiképp magyar szokás, amelyet a mindenkori állami propaganda igyekszik jelszószerűen felhasználni.
Római emlékek Angliában
A közép-angliai Chester városa - a hosszú római jelenlétnek köszönhetően - rendkívül sok régészeti emléket őriz.
Ókori amfiteátrum Cordobában
Római amfiteátrum maradványaira bukkantak a dél-spanyolországi városban helyi régészek. A monumentális ellipszis alakú épület a Krisztus utáni első században épült.
Újra látható a londoni amfiteátrum
Kétezer év szünet után eloször fogad látogatókat Londonban egy római kori amfiteátrum. Lelátóiról négyszáz éven át követhették a nézok a gladiátorok vagy rabszolgák és vadállatok élet-halál harcát.
Gorsium
Feltárták Pannónia főtemplomát, s megkezdték az előtte húzódó fórum kibontását Gorsiumban.

Korabeli píár-fogás
A kutatók eddig is fejvakarva álltak az olyan korabeli jellemzések előtt, melyek "árpa-ropogtatókként" hivatkoztak az állítólag rettenthetetlen harcosokra. Az egykori Asia Minor provincia fővárosa, Epheszosz közelében feltárt, mintegy 70 sírból álló gladiátor-temető leletei választ adnak a furcsa jellemzésre: a csontok vizsgálata bizony cáfolja a római harcológépek testfelépítéséről szőtt hollywoodi elképzeléseket. A Törökország területén fekvő temetőben nyugvó gladiátorok nem drabális húsevő-hústornyok, hanem sokkal inkább túlsúlyos vegetáriánusok voltak.

A "nagy csalás" persze nem a hollywoodi kasszasikerekkel kezdődött: már a korabeli mozaikok is megtermett izomkolosszusokként ábrázolják a gladiátorokat. Ám a történészek szerint ez inkább korabeli píárfogás lehetett, mellyel a harcosok macsó imázsát akarták javítani, semmit hű képet adni valódi testalkatukról.

Karl Grosschmidt, a bécsi egyetem törvényszéki kórboncnoka a csontok vizsgálata alapján megállapította: a gladiátorok valójában árpa- és bab-diétán éltek. Hogy ez elég egyhangú koszt volt, maga a tudós is elismerte. "Annyit árpát és babot kaptak minden nap, hogy a végén tényleg nagyok és erősek lettek tőle" - véli Grosschmidt. A tudós azt gyanítja, az egyhangú diéta különös módon a harcosok ereinek és idegrendszerének védelmét szolgálta, hiszen a lerakódott zsírrétegen jól feszült a testüket óvó páncélzat, az ütésektől pedig óvta a belső szerveket.

A csontokból vett mintákat kémiai vizsgálatnak vetették alá. Egy átlagosan táplálkozó - húst és növényi rostokat egyaránt fogyasztó - ember szervezetében a stroncium és a cink egyensúlyban van. A gladiátorok maradványaiban azonban túl sok volt a stroncium, és nagyon kevés a cink, ami vegetáriánus étrendre utal. A csontszövet jóval sűrűbb volt, mint egy átlagos ember szervezetében - csakúgy, mint a mai atlétáknál. Különösen a láb csontjai nagyobbodtak meg, ami arra utal, hogy a gladiátorok mezítláb küzdöttek az arénák vértől iszamos homokjában. Grosschmidt arra is rájött, hogy meglepő módon a gladiátorok inkább felszedtek magukra pár kilót harc előtt, semmint hogy megszabadultak volna a felesleges súlytól.

Grosschmidt kutatásai még egy vitatott kérdésre is választ kínálnak: bizonyos történészek ugyanis kétségbe vonják, hogy a lefelé fordított hüvelykujj jelentette volna a kivégzést. Az osztrák tudós az elesett harcosok csontozatának vizsgálatakor sokszor találkozott a gerincen ejtett vágásokkal. Elmélete szerint ezeknek a karcolások az az oka, hogy a halálra ítélt veszteseket ellenfelük a torkukon át szúrta szíven. A lefelé fordított hüvejkujj tehát a torkon át a szívbe szúrt kard jelképe volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár