2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett világ a számítógépen

2004. február 18. 09:01

A 8000 évvel ezelőtt elsüllyedt földnyelven valaha száraz lábbal kelhettek át Európa őslakosai a Brit-szigetekre. A birminghami egyetem válogatott kutatóinak számítógép segítségével sikerült háromdimenziós képet alkotniuk az `elveszett világról`.

Korábban

A pollen elárulja a hajóroncsok korát
Serge Muller, a Montpellier Egyetem II. kutatója azt állítja: a hajóroncsokban talált, egy-egy régióra jellemző növények pollenszemcséi nyomravezethetik a kutatókat a hajó eredeti építési helyének azonosításában
Bronztárgyak a Földközi-tengerből
Több mint 1000 ó-egyiptomi bronztárgyat - isten- és istennőszobrokat - hozott felszínre egy francia régészcsoport a Földközi-tengerből Egyiptom északi partvidékén - hozta nyilvánosságra az egyiptomi régészeti hivatal képviselője
A műemlék helyreállítás képlete
A padovai Eremitani szerzetesrendi templomban az Ovetari család kápolnáját díszítő Szent Jakab és Szent Kristóf történeteinek ciklusát megjelenítő freskó 1944-ben szövetségesek bombatámadása nyomán több ezer darabra hullt szét.
Vízözön - vagy amit akartok
Megdőlni látszik Wiliam Ryan és Walter Pittman elmélete a fekete-tengeri vízözönről

8000 éve még száraz lábbal
lehetett átkelni rajta
Sir Arthur Conan Doyle klasszikus regényében egy bátor csapat felfedezi az "Elveszett világot". A birminghami egyetem kutatói mintha az angol író nyomdokain járnának: a régészekből, geológusokból és mérnökökből álló tudóscsapat a legmodernebb számítógépes technika segítségével rekonstruálta az Északi-tenger egykor emberlakta területének 10 000 évvel ezelőtti arculatát.

A "virtuális térképen" egy 600 méter széles folyó is megjelent, mely akkor tűnhetett el, mikor völgye a jéghegyek olvadása következtében vízzel töltődött fel. A tudomány számára mindeddig ismretlen, egykor Angliát Észak-Európával összekötő "elveszett világot" kb. 8000 évvel ezelőtt nyelte el a tenger.

Bob Stone, a birminghami egyetem Méréstudományi Tanszékén működő Human Interface Technology Team vezetője az Ananova hírügynökségnek elmondta: "A Virtuális Stonehenge Projekt óta ez a legizgalmasabb történeti kutatás, melyben a számítógép alkotta virtuális valóságot alkalmazták. A rendkívül gazdag látkép vizuális hitelességének biztosítása végett szorosan együttműködtünk a régész kollégákkal. A virtuális táj megalkotásában azonban konkrét szeizmikus adatokra támaszkodtunk, a növényvilágot pedig a tengerfenékről nyert pollen-nyomok és növény-maradványok alapján rekonstruáltuk."

Vincent Gaffney, a birminghami egyetem Régészeti Intézetének vezetője - egyben az elveszett világ projekt egyik főkoordinátora - hozzátette: "Kutatásunk nem ért véget. Hasonló módszerrel szeretnénk feltérképezni az egész, ma tenger borította földnyelvet, mely valaha Britanniát Észak-Európával összekötötte. A tudósok ezáltal sokkal közelebb jutnak az Északi-tenger területének benépesülésével kapcsolatos kérdések megválaszolásához."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár