2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma van az ENSZ Nemzetközi Békenapja

2004. szeptember 21. 08:09

Szeptember 21-e az ENSZ Nemzetközi Békenapja, amelyet 2002 óta tartanak ezen a napon.

A nemzetközi békenap megünneplését az ENSZ-közgyűlés 1981. szeptemberében megtartott 36. ülésszakán határozták el, s 1982-től minden év szeptemberének harmadik keddjén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának megkezdésekor emlékeztek meg róla. 2001. szeptember 7-én a békenap megünneplésének 20. évfordulójára készülődve a Közgyűlés úgy határozott, hogy 2002-től a békére való megemlékezésre a változó dátum helyett egy állandó napon, szeptember 21-én kerüljön sor.


A nap megünneplésére vonatkozó 1981-es határozat célja, hogy a béke ügyének szentelt nap megtartásával felhívja a figyelmet az ENSZ-nek és tagállamainak, valamint az egész emberiségnek a béke megőrzésére tett erőfeszítései fontosságára, és minden lehetséges módon tanúbizonyságot tegyen a béke iránti elkötelezettségéről. A határozat kimondja, hogy a nemzetközi békenap a békére való emlékezésnek és a béke megőrzésének napja legyen az egyes országokon belül, az államok és az emberek között egyaránt. A békenap megtartása emlékeztessen arra, hogy az ENSZ a béke szolgálatában áll, s a maga korlátozott eszközeivel és lehetőségeivel együtt, a szervezeten belüli eltérő érdekeltségek és nézetkülönbségek ellenére is a béke megőrzésére törekszik.


A Közgyűlés határozatában kimondja, hogy legyen ez a nap a tűzszünet és az erőszakmentesség napja a világon, felszólítja az embereket és a nemzeteket, hogy a béke iránti tiszteletük jeléül erre a napra szüntessék meg az egymás közti ellenségeskedést.


A Nemzetközi Békenapra az ENSZ-ben a japán ENSZ-békeharang közelében megtartott ünnepségen, az ENSZ-főtitkár beszédével és a békeharang megkondításával emlékeznek meg. A békeharangot 60 nemzet gyermekei által adományozott pénzérmékből öntötték, és a Japán ENSZ-társaság ajándékaként állították fel 1954-ben az ENSZ-titkárság épülete előtti parkban. A harangot egy ciprusfából készült, sinto oltárt jelképező keret tartja. A harangot évente kétszer kongatják meg, a tavasz első napját jelentő tavaszi napéjegyenlőség beálltakor, és 2002 óta szeptember 21-én, az ENSZ Nemzetközi Békenapja alkalmából.


1994-ben, az ENSZ-békeharang adományozásának 40. évfordulójára Butrosz Gáli akkori ENSZ-főtitkár az alábbi szavakkal emlékezett meg: "Valahányszor ez a japán békeharang megkondul, mindig tisztán csengő üzenetet hoz. Üzenetet az egész emberiségnek. A béke igen becses érték. Nem elég csupán vágyakozni utána. A békéért tenni kell - kitartó, kemény, megfeszített munkával fáradozni."


(MTI Panoráma - Bodor Aranka, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár