Hitler elfeledett szövetségesei

Megkezdődik a spanyol polgárháború

2004. július 17. 16:55

Jobboldali tábornokok Spanyol-Marokkóban kezdődő és az anyaországra átterjedő katonai államcsínyje kirobbantja a spanyol polgárháborút. A felkelők Spanyolország nyugati és déli részén nagy területeket foglalnak el, s július 23-án Burgosban nemzeti ellenkormányt alakítanak, melynek vezetését szeptemberben Francisco Franco y Bahamonde tábornok veszi át. A madridi baloldali kormány azonban, a munkások és parasztok határozott ellenállására támaszkodva, uralmon képes maradni.
Külföldi hatalmak beavatkozásával a majdnem kudarcot vallott katonai puccs hosszan tartó polgárháborúvá fejlődik ki. A Német Birodalom már július 22-én kilátásba helyezi Franco tábornok támogatását, s elküldi az "önkéntes köteléket", a Kondor-légiót (1937. IV. 26.). Franco Olaszországból is kap segítséget.
A február óta hivatalban lévő madridi kormányt meglepi az államcsíny. Az egyetlen külföldi hatalom, amelytől katonai segítséget kap, a Szovjetunió. Ezzel megnövekszik a kommunisták befolyása a kormányban. Míg a kommunisták legelőször a katonai államcsínyt akarták leverni, és azután alapvetően átformálni Spanyolországot, addig a baloldali szocialisták és anarchisták közvetlenül a puccs után hozzáfogtak a gazdaság kollektivizálásához és a tanácsokhoz hasonló hatalmi és közigazgatási szervek létrehozásához. E mozgalom egyik központja Katalónia.

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!