2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pokahontasz: az indián lány, aki békét hozott a bennszülöttek és az angolok között

2018. július 26. 13:47 Múlt-kor

Habár a legtöbben John Smith-szel párosítják össze a 16-17. század fordulóján élt, számos filmben és mesében helyet kapó, ám nem csupán kitalált Pokahontaszt, valójában John Rolfe volt a szerelme és férje, akivel átkelt az Atlanti-óceánon. Az indián lány Smith meséje alapján megmentette az életét, később összebarátkozott Jamestown lakóival, ám mégis elrabolták őt az angolok. A fogságban ismerkedett meg későbbi férjével, ekkor vette fel a kereszténységet és a Rebecca nevet, majd hozott ideiglenes békét házasságával a térségnek. A történet azonban tragikus véget ért.

Az Újvilág előtt

Nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre a történet egyik legfontosabb szereplője, John Rolfe fiatalkori életéről. A becslések szerint 1585 körül született a nyugat-angliai Norfolkban, és az 1609-ig tartó évekről mást tulajdonképpen nem is tudunk. Ekkor (egészen pontosan 1609. június 2-án) indult ugyanis Plymouthból feleségével a Sea Venture zászlóshajó fedélzetén az Újvilágba, mintegy félezer vállalkozó szellemű társával egy hét hajóból álló konvoj részeként. Július 24-én azonban egy hatalmas hurrikán csapott le rájuk. A Sea Venture három napig állt ellen a viharnak, ám egy építési hibának köszönhetően folyamatosan víz lepte el a rakteret, amely feltartóztathatatlanul emelkedett. Rolfe-ék végül eljutottak a mai Kelet-Bermudákra, mielőtt a hajó teljesen elsüllyedt.  A szigeteken eltöltött tíz hónap során a felesége és újszülött gyermeke is elhunyt. Rolfék végül eljutottak a Chesapeake-öbölbe, amely a mai főváros, Washington felé tartó keskeny szoros, amelynek a bejáratánál fekszik a később alapított Norfolk.

Virginiában 1610-ben Rolfenak sikerült csatlakoznia a többi angol telepeshez Jamestownban, amely már a gyarmatosítók harmadik hullámát fogadta be, és így vált az angolok első állandó gyarmati telepévé. A település kezdetben állandó pénzhiánnyal és megélhetési gondokkal küzdött, amit jelentősen megnehezített az a tény is, hogy a Virginia Company részére ki kellett fizetniük az utazás költségeit. Rolfe végül úgy döntött, próbát tesz azzal a maggal, amelyet még a Karib-szigetekről hozott magával. A hamarosan Virginia-szerte elterjedő dohányültetvényeknek köszönhetően pénzhez jutott a gyarmat, Jamestown néhány év múlva már évi 20 ezer fontnyi dohányt exportált, Rolfe pedig a telepesek megmentőjévé vált.

Pokahontasz színre lép

Feltehetőleg a jamestowni telepesek voltak az első európaiak, akik elsőként látták és léptek kapcsolatba a mai Egyesült Államok területén élő indiánokkal. Pokahontasz (eredeti nevén: Matoaka, a Pokahontasz csupán később ráragasztott becenév, amely a játékosságára utalt), a póheten törzsszövetség főnökének – és több tucatnyi felesége egyikének – legkedvesebb lánya 11-12 éves volt, amikor 1607-ben találkozott először egy angollal, mégpedig John Smith kapitánnyal (ne keverjük össze Rolfe-fal), akit a lány nagybátyja vetett fogságba. Az ikonikus történet folytatását csupán Smith tíz évvel későbbi beszámolójából ismerjük (a korábbiakban erről még csak említést sem tett), amely szerint az indián lány december környékén megmentette őt (állítólag a testével fedezve) a kivégzéstől. Pokahontasz ezt követően összebarátkozott az angol telepesekkel, akik azzal igyekeztek viszonozni kedvességét, hogy 1613-ban – miután ismét nyílt háborúskodásra került sor – elrabolták, és váltságdíjat követeltek érte. (Egy másik verzió szerint a lány ekkor a potomac (vagy mattaponi) törzs egyik tagjának volt a felesége, és azért rabolták el az angolok, hogy a korábbi angol-póheten háborúban ejtett európai foglyokra cserélhessék.)

A fogság (mivel az apja nem tudta vagy nem akarta kiváltani őt) hosszúra nyúlt, így a lány megtanult angolul, megkeresztelkedett, és megismerkedett John Rolfe-fal. Habár a jól ismert történet Pokahontaszt John Smithhez köti, valójában Rolfe volt az, akibe beleszerelmesedett a fiatal indián lány. A história szerint az angol hasonlóan érzett iránta, és levelet írt Thomas Dale kormányzónak, amelyben engedélyt kért, hogy oltár elé vihesse a törzsfőnök lányát. Az engedélyt megkapták, csakúgy mint az atyai áldást, így 1614. április 5-én összekötötték életüket. A frigy nyolc évre békét hozott a telepesek és az indiánok között.

1616-ban Rolfe és újdonsült felesége, Lady Rebecca Rolfe Angliába hajóztak gyermekükkel, az 1615 januárjában született Thomasszal. Pokahontasz volt az első indián nő, aki az öreg kontinensen járt. A pár egyfajta helyi hírességként élt Londonban, és még I. Jakab király és Anna királyné oldalán is helyet foglalhatott az indián celeb az egyik bálon (közrendű férje azonban nem). Ám nem sokkal később a nő beteg lett, és mielőtt hazajuthatott volna szülőotthonába, 1617-ben, körülbelül 21 évesen (egy nappal a hazaindulás előtt) elhunyt az angliai Gravesendben. Házasságukat szinte minden forrás harmonikusnak, békésnek és boldognak írta le.

Pokahontasz halálát követően – miután rokonaira hagyta a kis Thomast – Rolfe visszatért Virginiába, és a gyarmati kormány szolgálatába állt. Két évvel később ismét megnősült, ezúttal az egyik első telepes leányát, Jane Pierce-t vezette oltár elé, és 1620-ban már közös gyermeküknek örülhettek.

Közben az 1614-es frigy okozta béke a póheten törzsfőnök 1618-as halálával lassan kezdett elsorvadni. 1622-ben támadást vezettek az indiánok a város lakói ellen, aminek eredményeképpen Jamestown lakóinak negyede elhunyt. Ekkortájt, körülbelül 37 éves korában maga Rolfe is életét vesztette, ám az ma sem tisztázott, hogy az összecsapások vagy betegség következtében lehelte ki lelkét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pokahontasz megkeresztelkedésePokahontasz portréjaPokahontasz megmenti John Smith életétPokahontasz elrablása egy metszeten

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár