2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gazember, mégis hatékony elnök – Amerika reakciója a Clinton-Lewinsky ügyre

2017. október 19. 17:03

A kilencvenes évek Amerikájának egyik legnagyobb politikai botránya tört ki, amikor felröppent a hír, hogy Bill Clinton elnök intim viszonyt folytatott egy fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Eskü alatt tagadta a vádakat, később mégis beismerte tettét. Hogyan nyerte vissza mindennek ellenére Amerika bizalmát az elnök?

Miután a Whitewater-botrány nyomozása során Kenneth Starr, a republikánus párt akkori független ügyésze rájött, hogy Clinton elnöknek viszonya volt egy 24 éves fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel, szövetségi bírósági tárgyalást kezdeményezett az elnök és Monica Lewinsky kapcsolata és annak elhallgatása miatt. Kenneth Starr addig üldözte Clintont, amíg nem talált valamit ellene – és ez a valami Monica Lewinsky volt. Mindezt hangszalagokon rögzített beszélgetések is bizonyították, amelyeken Lewinksy az elnök iránt érzett szerelméről beszélt.

Felmerült, hogy az elnök eskü alatt hazudott a Lewinsky-ügyben: tagadta, hogy szexuális viszonyba került gyakornokával. Ez egy sokkal súlyosabb vád volt, mint a korábbi ügyek, amiket az elmúlt évek során felróttak az elnöknek. Ettől volt hangos a média és a republikánusok, az emberek elborzadtak, hatalmas botrány robbant ki.  Az elnök továbbra is tagadott. Akik azonban jól ismerték és közel álltak hozzá, kezdettől fogva tudták, hogy valami történt.

A First Lady, Hillary Clinton így fogalmazott: „Egy sztori, amiről mindenki tudni és íri akar, annak a nagy jobboldali összeesküvésnek a része, amit a férjem ellen indítottak a beiktatása napján.” Később kiderült, az elnök feleségének valamelyest igaza volt: néhány republikánus aktivista és ügyvéd, akik ráharaptak a Lewinsky-botrányra, republikánus-összeesküvők voltak.

Bill Clinton 1998. augusztus 17-én az Ovális Irodában bevallotta a kamerák előtt: valóban volt viszonya volt Monica Lewinsky-vel. Az alkotmány szerint az elnök a főbenjáró bűnökért felelősségre vonható, de az nincs benne, hogy valójában mik is ezek. Ezért az ügyben a Kongresszusnak kellett döntenie, mely szerint amíg a házasságtörés nem éri el azt a szintet, hogy aláássa a politikai rendszert, addig nem vádolható meg, még ha igaz is. Kimondták: nem történt bűncselekmény.

Egy fájdalmas és kínos eset volt mindez, aminek semmi köze nem volt a kormányzáshoz. Bár az elnök eskü alatt hazudott, nem ásta alá az Egyesült Államok alkotmányos rendjét, ezért hivatalban maradhatott.

Az eset után készült felmérés eredményeiből kiderült: négyből három amerikai szerint Bill Clinton egy gazember, de hatékony elnöknek tartják. Ezután ismét fokról fokra kúszott feljebb a népszerűségi listán. De hogyan és miért bocsátottak meg az amerikaiak elnöküknek? A többi közt erről is mesélnek újságírók, politikai-és médiaszakértők A 90-es évek Amerikája című sorozatban. A műsor szombaton és vasárnap este 22:00-kor indul a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár