2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző színes fotók az első világháborúról

2015. július 3. 08:36

Az utóbbi évtizedek során megszokhattuk, hogy az 1. világháború eseményeiről szinte kizárólag fekete-fehér képeket nézegethetünk, néhány nyugati hadszíntéren tevékenykedő fényképész azonban színes fotók segítségével is dokumentálta a katonák mindennapjait. Hans Hildebrand képei a németek szemszögéből mutatják be a Nagy Háborút.

A fotográfusok már a 19. század második felétől készítettek színes fényképeket, de a több színben pompázó fotók széles körben való elterjedéséig még évtizedekig kellett várni. Az első világháború eseményeit színes fényképeken megörökítő fotográfusok közül a francia Jules Gervais-Courtellemont volt az egyetlen, aki a Marne-nál és Verdunnél készült képeit - egy rövid kísérőszöveggel kiegészítve - könyvsorozatban publikálta.

A német kormány által megbízott 19 fényképész közül egyedül Hans Hildebrand készített autokróm eljárással színes felvételeket, így neki köszönhető, hogy az első világháborút a németek szemszögéből sem csak fekete-fehérben láthatjuk. A fotográfus képei többségét 1915-ben és 1916-ban készítette Elzászban és Champagne-ban. A korabeli korlátozott technikai feltételek miatt a fényképészek csak a vörös, a zöld és a kék szín keverékéből álló színes képeket tudtak készíteni, ám a korlátozott lehetőségek olykor csodálatos produktumot eredményeztek. Hildebrand fotóin beállított jelenetek láthatók, mivel gépének technikai színvonala nem tette lehetővé, hogy az alanyokat mozgás közben fényképezze. 

Bár a német háborús fényképészek többek között fegyverrendszerekről és stratégiailag kiemelt jelentőségű épületekről sem készíthettek fotókat, a képek tanúsága szerint Hildebrand meglepően nagy szabadságot élvezett a háború pusztításának megörökítése tekintetében. Míg a második világháborúban a hadban álló országok kormányai - a civilekre gyakorolt esetleges negatív következmények miatt - minden eszközt bevetettek a rombolást dokumentáló képek napvilágra kerülésének megakadályozása érdekében, az első világháború alatt ilyesfajta korlátozások nem voltak érvényben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Német katonák állnak a Marne partján fekvő falu, Sonnepy romjainálErdei katonasírNémet katonai táborHildebrand 1909-ben kezdett kísérletezni az autokróm technikával, 1911-ben Stuttgartban pedig még szövetséget is alapított a színes fényképek népszerűsítéséreA fotográfus nem propagandacélból, hanem technikai kényszer miatt fényképezett beállított jelenteketA fényképész sztereofényképekkel is kísérletezettNémet katonák egy lövészárokbanA Vogézekben található Hartmannswillerkopf magaslataHadmérnökök egy champagne-i bunker előttNémet katonák tanácskoznak a lerombolt házak előttNémet katonák a stratégiai jelentőségű Hartmannswillerkopfon1916 tele Elzászban A franciaországi Sainte-Marie-à-Py 1915 nyarán

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár