2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor Reagan cigit reklámozott

2015. június 17. 17:39

Mielőtt az Egyesült Államok későbbi elnöke 1937-ben Hollywoodba ment szerencsét próbálni, sportriporterként dolgozott, keresetét pedig cigarettareklámokban való szerepléssel egészítette ki. A jóvágású Reagan egyébként nem dohányzott.

A szegény családból származó Reagan szociológiai és közgazdasági diplomájának megszerzése után rövid sportriporteri és szerkesztői karriert követően Kaliforniába ment szerencsét próbálni, ahol a jóvágású fiatalember hamarosan befutott színész lett, azonban több mint félszáz - főként western témában készült - filmjeinek többségében csupán mellékszereplőként tűnt fel.

A képeken látható cigarettareklámok az 1930-40-es években készültek. A reklámfotók annak a Liggett & Myers Dohányipari Társaságnak a megbízásából készültek, amelynek évekkel később perek sorozatát akasztottak a nyakába, ugyanis megtévesztő reklámjain rendre elfedte a dohányzás egészségkárosító hatásait, szólt a vád. Reagan egyébként nem dohányzott. (Nem ez volt azonban az egyetlen jövedelemkiegészítő mellékállása, tizenéves korában nyaranta például vízi mentőnek állt.)

A második világháborúban, 1942-től 1946-ig Reagan a haditengerészeti légierőnél szolgált, és századosi rendfokozatig vitte. Az ötvenes években és a hatvanas évek elején a televíziós szakmában dolgozott, és egy ideig a Filmszínészek Egyesületének az elnöke volt. Az egész életét a kommunizmus legyőzésének alárendelő Reagan, akit rendkívüli szónoki képességei miatt a „nagy kommunikátornak” neveztek, rövid ideig a GE szóvivője volt, majd – a pletykák szerint azért, mert egyre kevésbé foglalkoztatta őt a filmipar – a politika világa felé fordult, ahol kiváló kommunikációs képességei miatt a lehető legnagyobb karriert futotta be: nyolc év kaliforniai kormányzóság után, 1981-ben a Fehér Házba is beköltözhetett.

Ekkor már a 70. életévét taposta, ilyen idősen még egyetlen elődje sem lépett hivatalba. A kevesebb állami beavatkozást és a nagyobb önállóságot hirdető, konzervatív filozófiát valló elnök maximálisan kiaknázta a kommunizmus hanyatlásában rejlő lehetőségeket, így sokan az ő érdemének tulajdonítják, hogy a Nyugat puskalövés nélkül megnyerte a hidegháborút.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár