2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott rövidfilm került elő az atomtámadás után éledező Nagaszakiról

2015. június 17. 13:20 MTI

Tízperces színes rövidfilm került elő egy amerikai archívumból az atomtámadás után éledező Nagaszakiról 1946 májusából. Fukahori Jositosi, a bombázás 86 éves túlélője, aki maga is részt vett az archívumokban folytatott kutatásban, úgy fogalmazott, a most megtalált "színes film nagyon értékes, mivel a város feléledésének jeleit mutatja".

A filmre, amelyet valószínűleg az amerikai hadsereg készített, az Egyesült Államok marylandi Nemzeti Archívumában bukkantak rá japán kutatók - közölték Nagaszaki város illetékesei. A felvételen a nagaszaki piac nyüzsgése látható, feltűnnek az atomrobbanás helyszínéhez közeli emlékhely mellett épült faházak. A képeken egy katolikus pap beszélget egy amerikai katonával a Szűz Mária-katedrális romjainál.

A nagaszaki Szűz Mária-katedrális 1946 májusában

Egy másik filmrészleten, amely 1945. szeptember 28-én készült, egy lány ül kötéssel a fején a megperzselődött földön. A nagaszaki szakemberek szerint ugyanaz a lány lehet, akiről két éve egy fotót is találtak, erre utal, hogy a filmfelvétel és a kép nagyjából egyidejűleg készült.

Az archívumból egy másik fotó is előkerült, a fekete-fehér képen, amelyet feltehetően szintén az amerikai hadsereg készített 1945. szeptember 16-án, az augusztus 6-án ledobott amerikai atombomba becsapódásának környéke látható. A képen egy elszenesedett fa torzójáról egy üzenet lóg, amelyet valószínűleg a bombázás egy áldozata írhatott: egy nő neve és egy menedékhely címe olvasható rajta.

A nagaszaki illetékesek harmadszor kutatnak az Egyesült Államokban az atombomba ledobásának közelgő 70. évfordulójára készülve. A város eddig mintegy kétezer fotót és filmet gyűjtött össze. Fukahori Jositosi, a bombázás 86 éves túlélője, aki maga is részt vett az archívumokban folytatott kutatásban, úgy fogalmazott, a most megtalált "színes film nagyon értékes, mivel a város feléledésének jeleit mutatja".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár