2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézett ki az ezer éve elhunyt szász férfi

2015. június 4. 16:47

Brit szakértők rekonstruálták annak a 40 éves kora körül elhunyt szász férfi arcát, akit a lincolni kastély alatt temettek el. A szász férfi egy sor degeneratív („kopásos”) csontbetegségben szenvedett, ami arra utal, hogy aktív és megerőltető életmódot folytatott.

A Dundee-i Egyetem kutatócsapata arcrekonstrukciót végzett egy 36-45 éves korában elhunyt szász férfin, akit a radiokarbonos vizsgálatok szerint 1035 és 1070 között (minden bizonnyal még a normann hódítás előtt) hét másik társával temettek el a mai lincolni kastély területén, ám jóval korábban épült kápolnában. A maradványok közül a férfi koponyája maradt meg a legépebben a földben, ami lehetőséget biztosított a szakértőknek, hogy kivizsgálják, hogyan nézett ki az ezer évvel ezelőtt élt szász.

A CT-vizsgálatokon alapuló rekonstrukciót ugyanaz a csapat végezte, amely III. Richárd angol uralkodó arcát is a nagyközönség elé tárta. A nyolc középkori maradványokat, továbbá a helyszínen fellelt mészkőből készült szarkofágot és egy első századi római bronz sas szárnyait, a következő héten egy kiállítás keretében fogják a nyilvánosság elé tárni.

„A szász férfi egy sor degeneratív („kopásos”) csontbetegségben szenvedett, ami arra utal, hogy aktív és megerőltető életmódot folytatott. A ruhával betakart testet egy fakoporsóban temették el. A csontok és fogak izotópelemzése arra enged következtetni, hogy kelet-angliai születésű volt, s minden bizonnyal Lincolnshire-ben született és ott is nőtt fel” - magyarázta a Telegraph-nak Cecily Spall brit régész.

A 11. században épült Lincolni kastély

A Hódító Vilmos (1066-1087) idején épült kastély mellett talált maradványokról úgy vélik a szakemberek, hogy több mint ezer évesek lehetnek. A maradványok megtalálásának helyszínéül szolgáló kőtemplomot a kutatások szerint a rómaiak távozása és a normann seregek szigetre érkezése között használhatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár