2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádén

2015. május 5. 13:13 MTI

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részt vesz a május 9-i moszkvai győzelmi parádén, és találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a főtitkár szóvivője hétfőn.

Ban Ki Mun a II. világháború európai befejezését megünneplő díszszemlén találkozni fog számos más ország küldöttségeinek vezetőivel is. A szóvivő megjegyezte, hogy a találkozók részleteit még egyeztetik.

Az ENSZ-főtitkár moszkvai látogatása előtt elutazik a lengyelországi Gdanskba és Kijevbe is, ahol találkozik Bronislaw Komorowski lengyel, illetve Petro Porosenko ukrán elnökkel. Az ukrán külügyminiszter korábban ellenezte, hogy az ENSZ-főtitkár részt vegyen a moszkvai díszszemlén, miközben az ukrán hadsereg oroszbarát szeparatisták ellen harcol Kelet-Ukrajnában.

Részvételét a nagyszabású díszszemlén eddig 25 ország, köztük Kína, Észak-Korea, India és Kuba vezetője jelezte. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető végül lemondta látogatását, helyette Kim Dzsong Nam névleges államfő fogja képviselni Észak-Koreát.

A Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét, utóbbi azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel közösen koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár