2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új részletek derültek ki az "ismeretlen" egyiptomi királynéról

2015. február 24. 08:04

Új információk láttak napvilágot III. Hentkauesz egyiptomi királyné abu-szíri, cseh és egyiptomi kutatók által feltárt sírkamrájáról, illetve előkelő lakójának életéről.

A királyné sírját még év elején, Abu-Szírban, az ókori Memphisz nekropoliszában találták meg, amelynek közelében több V. dinasztiabeli (i. e. 2495-2345) fáraó piramisa is található. A sírkamra falán olvasható feliratok tanúsága szerint az elhunyt a körülbelül i. e. 2460 és 2458 között uralkodó Noferefré fáraó felesége volt.

A felfedezést a Miroslav Barta vezette cseh régészeti expedíció tette az egyiptomi műemlékvédelmi minisztériummal közösen. A régészeti lelőhely - amelyet a cseh egyiptológusok 55 éve kutatnak - azért érdekes, mert az uralkodócsalád életébe enged betekintést, s ezáltal új információkkal bővül az Óbirodalommal kapcsolatos tudásunk.

A sírkamra építésén dolgozó munkások nemcsak a királyné nevét, hanem minden titulusát ráírták a falakra. A feliratokon a "király felesége" és a "király anyja" kifejezések szerepelnek, a sírkamrán pedig a királyné neve olvasható: "Hentkauesz " (jelentése: a lelkek legfontosabbika). Az a tény, hogy a III. Hentkaueszt megelőző két királyné is ugyanezt a nevet viselte, a feliratokkal együtt megerősíti azt a feltételezést, hogy az abu-szíri sírban egy fáraófeleség aludta örök álmát.

"A nőknek, különösen az Óbirodalomban, óriási hatalmuk és presztízsük volt" - emelte ki Barta. A régész tájékoztatása szerint a III. Hentkauesz sírján olvasható feliratok a királyné életét két szakaszra bontják: a nő először férjhez ment az uralkodóhoz, majd egy fiúnak adott életet, aki később maga is fáraó lett: ő volt Menkauhor Kaiu, az V. dinasztia 7. uralkodója.

A királyné sírját egy kis temetőben találták meg, Noferefré fáraó 1990-es években felfedezett temetkezési helyétől délkeletre. A sírból 24 mészkőszobor, illetve használati tárgy, négy réztárgy, valamint emberi csontok került elő - valószínűleg a királyné maradványai. Cseh régészek tavaly márciusban ugyancsak Abu-Szírban megtalálták egy V. dinasztia korabeli magas rangú pap, Nefer szarkofágját és múmiáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár