2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak Sanghajban 160 bordélyházat üzemeltettek a japánok

2014. augusztus 14. 11:53 MTI

Több mint másfélszáz bordélyházat üzemeltetett Sanghajban a második világháború alatt a japán hadsereg, melyekben kínai nőket kényszerítettek prostitúcióra - állítja egy kínai történész.

Az első bordélyházat még 1932-ben nyitotta a japán hadsereg a kelet-kínai városban, ezek száma a következő években megállás nélkül nőtt, a világháború idejére a 160-at is meghaladta - fogalmazott egy sanghaji fórumon Szu Csi-liang, a sanghaji tanárképző egyetem a nők világháború alatti szexuális rabszolgaságát vizsgáló kutatóközpontjának a vezetője. A kínai-japán háború 1937-es kitörése után a hadsereg által fenntartott bordélyházak az egész északkeleti régióban megjelentek - mondta a szakember a központ témával kapcsolatos kutatásainak eredményeit idézve.

A becslések szerint a második világháború alatt a japánok által üzemeltetett bordélyházakban mintegy 200 ezer koreai, kínai és más ázsiai országból származó szexrabszolga dolgozott, őket komforthölgyeknek nevezték. A korabeli érvelés szerint azért volt rájuk szükség, hogy a katonák morálját erősítsék. Japán hivatalosan nem kért bocsánatot, pedig erre az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és számos más jogi és polgári szövetség is felszólította.

Sajnálatos módon Japán a mai napig nem nézett szembe a szexrabszolgaság bűnének súlyával, mely az alapvető emberi jogok komoly megsértése - fogalmazott Szu a kérdéssel kapcsolatosan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár