2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo készíthette a világ első műkoponyáját

2014. június 13. 08:58

Kutatók úgy vélik, azonosították Leonardo da Vinci "bánatkövét" - egy hátborzongató, miniatűr, anatómiailag rendkívül részletes koponyát.

A koponyára - amelynek hiányzik az alsó állkapcsa - egy német házaspár bukkant még 1987-ben egy antiküzletben. "Ez egy kisméretű, naturalista módon ábrázolt, deformált koponya, amely egy 50 évesnél idősebb férfié és részben üreges kőből készült" - írja Stefaan Missinne belga kutató a Wiener Medizinische Wochensschrift nevű orvosi lap hasábjain.

Missinne az apró, alig 5 centiméteres koponya modell részletességét emelte ki, valamint egy fontos jellemzőre hívta fel a figyelmet. "A szemüregen keresztül eljutunk a koponya belsejéig, amelybe ily módon betekinthetünk: ez anatómiailag abnormális jelenség" - így a kutató.

Roger Saban francia anatómus rámutatott, hogy a Leonardónak tulajdonított koponya számos egyezést mutat az angliai Windsor-kastélyban található Királyi Gyűjteményben őrzött RL 19057 nevű rajzzal, amely egy szintén deformált, hiányos koponyát ábrázol. Bár nagyon részletesek, mind a koponya, mind a rajz ugyanazokat az anatómiai pontatlanságot viseli magán.

A kémiai vizsgálatok során megállapították, hogy a koponya kvarc és gipsz elegyéből készült. Ezt a keveréket - amit Leonardo mistioninak nevezett - 1503 és 1509 között fedezte fel a reneszánsz mester. A kutatók nem ismernek olyat, aki Leonardón kívül ezzel az anyaggal kísérletezett volna. A lelet mérete is árulkodó, s illik a reneszánsz korban használt firenzei mértékegységhez.

Leonardo egyik növendéke, Gian Giacomo Caprotti da Oreno (ismertebb nevén Andrea Salai) szintén feljegyezte, hogy a reneszánsz géniusznak volt egy koponya modellje, amelynek mistioni az anyaga. A koponya 1508-ban készült, ekkor a művész 56 éves volt; Missine úgy véli, az idősödő, sokszor melankolikus Leonardo számára ez egyfajta "bánatkő" lehetett. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár