2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világdíjas a Gödöllői Királyi Kastély

2014. június 3. 17:29

A FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett 2014-ben hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély.

Rangos nemzetközi elismerésben részesült hazánk kiemelkedő kulturális örökségvédelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély. A műemléket a FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertesének választották. A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb.

A pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

„Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra a felújított épületrészeket, a jelenleg látogatható részeket neveztük. Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi, világszintű elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése és jelenlegi hasznosítása is értékelési szempont volt a pályázaton. Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért.

Köszönet érte mindenkinek, aki a felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Ez az elismerés a magyar műemlékvédelem és építőipar elismerése is. Köszönet illeti a kastélyt üzemeltető társaság tulajdonosait, hogy évek óta anyagilag támogatják a fenntartást és üzemeltetést. Külön köszönet Gödöllő Város Önkormányzatának, és a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, akik a kezdetetektől kiemelkedő segítséget nyújtottak a felújításban és mindvégig figyelemmel kísérték a munkálatokat. Emellett köszönet a kulturális tárca vezetőinek és munkatársainak, hogy mind anyagilag, mind szakmailag segítik a kastély, és múzeumának folyamatos fenntartását. 

Egyúttal reménykedem és bízom abban is, hogy ez a nemzetközi elismerés, a világdíj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a közeljövőben döntés születhet arról, hogy a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részei is megújulhassanak fejlesztési források felhasználásával. A felújítás folytatásához a kastély részéről minden erőnkkel készen állunk” - mondta el a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

A kastély honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár