2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizánckori táblagépet találták egy hajó roncsai között

2014. május 20. 14:15

Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros, a Boszporusz európai oldalán található középkori kikötő feltárásán dolgozó török régészek egy 1200 éves fatárgyra bukkantak, amely a korban egyfajta táblagép: jegyzetfüzet és íróeszköz lehetett egyben.

A bizánckori fatárgyat a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi-negyed kikötőjében, egy hajóroncs között találták meg. A kikötő maradványaira a Marmaray-alagút építése során bukkantak 2004-ben. A tíz éve folyó feltárási munkálatok során 37 elsüllyedt hajó maradványait hozták felszínre, valamennyi hajó a 7. és a 11. század között épült.

Konstantinápoly ókori kikötője az i.sz. 4. században, I. Theodosius római császár (379-395) uralkodása alatt épült, a 10. század végéig használták, s a város legfontosabb kereskedelmi kikötője volt. Feltárása során a hajószerkezetek mellett eddig több tízezer különböző más lelet is előkerült, amelyek a több mint 8500 éve benépesült terület történetéről mesélnek.

A feltételezések szerint a fatárgy a hajó kapitányáé volt, fedele míves, s egy 7"-os mai tabletnek felel meg, ám sokkal vastagabb annál. Öt keretezett, viasszal borított táblából áll, ide lehetett jegyzetelni, ahogy azt a még mindig látható görög felirat is tanúsítja. A szerkezet primitív "alkalmazása" az alsó táblában van elrejtve egy kicsúsztatható fedél alatt, amihez súlyok jártak. A "jegyzetfüzet" tábláin négy-négy lyukat fúrtak, s valószínűleg bőrszíjjal fűzték egybe vastag lapjait.

Mivel a feltárt roncs kereskedőhajó volt, valószínű, hogy a tárgyat a kereskedelmi cikkek értékének megállapítására használták. Ilyen analitikai mérleget gyakran alkalmaztak, amikor egy érc vagy ötvözet fémtartalmát kellett megállapítani. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár