2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkosságba kergették volna Martin Luther Kinget

2014. január 21. 14:23

J. Edgar Hoover volt FBI-igazgató annyira tartott Martin Luther Kingtől, hogy egy névtelen levélben arra sürgette a polgárjogi vezetőt, vessen véget önkezével életének - olvasható egy új könyvben.

Kinget évekig figyelte a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), amelynek ügynökei a kommunistákkal fenntartott állítólagos kapcsolatára próbáltak bizonyítékokat találni. Az FBI egy különleges csoportot is felállított, amely Kinget „az ország legveszélyesebb és leghatékonyabb néger vezetőjének” nevezte. Nem meglepő, hogy J. Edgar Hoover, a szervezet akkori vezetője, mintegy megszállottja lett a megfigyelésnek.

A Van egy álmom kezdetű, 1963. augusztus 28-án elhangzó legendás King-beszéd után a washingtoni kormány részéről egyre nagyobb figyelem összpontosult a fekete polgárjogi vezetőre, Hoover pedig egyre komolyabb erőforrást csoportosított át a nyomozás sikere érdekében: beszélgetéseit lehallgatták és minden egyes rezdülését árgus szemekkel követték, ám az állítólagos kommunistaszimpátiára nem, csak King házasságon kívüli kapcsolatára sikerült bizonyítékokat találni. De ez éppen elegendőnek bizonyult.

Ugyanis mikor Hoovernek tudomására jutott, hogy King kapja meg a Nobel-békedíját, az FBI nagyobb sebességbe kapcsolt, s arra utasította munkatársait, hogy küldjenek a polgárjogi harcosnak egy névtelen levelet, amelyben azzal fenyegetőznek, hogy világgá kürtölik a birtokukba került információkat, ha King nem lesz öngyilkos. "King, nézz a szívedbe. Egy igazi szélhámos vagy, (...) nem vagy lelkész és ezt te is tudod (...)" - olvasható a levélben.

Az "anonim" levél szerzője ezután felszólítja Kinget, hogy vessen véget életének, különben felfedik a titkát; erre egyébként 34 napot adtak neki - olvasható Betty Medsger The Burglary: the Discovery of J. Edgar Hoover's Secret FBI című könyvében. Az FBI-nak és személyesen Hoovernek rögeszméje lett King üldözése, mintegy 16 ezer oldalnyi dokumentáció született a kiterjedt nyomozás idején. Medsger megfogalmazása szerint Hoover "barbár gyűlöletet" táplált King iránt, a nyomozóiroda pedig mindent bevetett, felforgatták irodáját, felnyitották leveleit, lehallgatták otthonát és hotelszobáját, valamint informátorokat küldtek rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár