2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Churchillről

2013. október 29. 08:30

1. Winston Churchill, a „brit bulldog” valójában félig amerikai származású: anyja, Lady Randolph Churchill (Jennie Jerome), a brooklyni születésű milliomos, Leonard Jerome lánya, apai nagyanyja pedig George Washington egyik rokona volt.

2. Churchill koraszülött volt, anyja – aki éppen egy fogadáson tartózkodott – a Blenheim Palace öltözőszobájában hozta világra fiát. A későbbi brit kormányfő 1965-ben ugyanazon a napon (január 24.) hunyt el, mint apja.

3. A gyermek Churchill nagyon rossz tanuló volt, s mivel az egyetem szóba sem kerülhetett, a Harrow után a sandhursti Királyi Katonai Főiskolára küldték, ahova csak harmadik nekifutásra sikerült bekerülnie.

4. A második búr háborúban haditudósítóként szolgáló ifjú Churchillt elfogták és egy pretoriai táborban tartották fogva. Sikerült megszöknie, fejére 25 fontos vérdíjat tűztek ki; otthon ekkor egy időre kisebbfajta nemzeti hőssé vált.

5. A háborús miniszterelnök „termékeny” festő hírében állt: több mint 750 képet (és két szobrot) alkotott. Ezek egyikét, az 1951-ben elkészült View of Tinherir című munkáját több mint 612 ezer fontért ütötték le egy 2006. decemberi aukción.

6. A brit államférfi kétszer is elhódította a Time Magazine „Az év embere” díját (1940, 1949) és őt választották meg a „Fél Évszázad Emberé”-nek is.

7. Churchill összesen hat királyt szolgált és kilenc hivatalt töltött be politikusi pályája során.

8. „Winnie” szeretett sziesztázni; eme szokását még 1895-ben, Kubában a spanyol erők mellett „tanulta” el. Ágya később is fontos helyszín maradt életében, olykor innen intézte az államügyeket és itt fogadta két katonai tanácsadóját, Sir Hastings Ismayt és Alan Brooke tábornagyot is.

9. A festményeken túl Churchill ontotta magából a könyveket. Az író-novellista politikus történészként is tevékenykedett, A világválság, A második világháború, valamint Az angol ajkú népek története című művekkel érdemelte ki 1953-ban az irodalmi Nobel-díjat.

10. Churchill korán, 15 évesen kezdett el dohányozni – anyja legnagyobb bánatára, aki mindent bevetett, hogy lebeszélje fiát rossz szokásáról. Szivarozása már-már védjegyévé vált, kedvenc kubai szivarmárkája a Romeo y Julieta és a Camacho volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár