2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Shakespeare, az adócsaló

2013. április 3. 08:51

Notórius adóelkerülő volt, ráadásul az éhínségek idején nagy mennyiségben halmozott fel élelmiszert a világhírű angol drámaíró, William Shakespeare, hogy azt magasabb áron, a szegényeken nyerészkedve adja tovább – derült ki egy új kutatásból.

Újabb részletek váltak ismertté a titokzatos drámaíró, William Shakespeare életével kapcsolatban. Egy új, a brit Sunday Times által közölt tanulmány szerint az angol bárd másfél évtizeden keresztül gyakran került összetűzésbe a hatóságokkal; Shakespeare-t folyamatosan üldözték és jó pár alkalommal megbírságolták, amiért törvénytelen módon halmozott fel élelmiszerkészleteket, egyszer pedig majdnem börtönbe került, mivel a már visszavonult költőfejedelem nem fizette be az adót.

Bírósági és az adóösszeírás nyomán fennmaradt dokumentumok tanúsága szerint a Warwickshire megyében az egyik legnagyobb földbirtokosnak számító Shakespeare gabonát, malátát és árpát gyűjtött az ínséges időkre, a készleteket pedig magas áron adta el a rászorulóknak – olvasható a Jayne Archer, Richard Marggraf Turley és Howard Thomas által jegyzett tanulmányban.

„A briliáns színműíró mellett volt egy másik oldala Shakespeare-nek: a kegyetlen üzletemberé, aki mindent megtett, hogy ne kelljen adót fizetnie, és az elesetteket kihasználva maximalizálja profitját, miközben az éhséglázadások csúcspontján éppen a Coriolanuson dolgozott – ez a történet róluk szólt, az ő szórakoztatásuk végett írta” – összegezte a kutatás eredményét Jayne Archer, a walesi Aberystwyth-i Egyetem reneszánsz irodalmával foglalkozó munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár