2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori női szobrot tártak fel Izmir közelében

2012. november 23. 16:54 MTI

Kétezer-ötszáz éves, a késő hellenisztikus korból származó női szobor került napvilágra Törökországban, Izmir közelében, ahol Metropoliszt, az Anyaistennő városát tárják fel. A kétméteres, gazdagon "redőzött ruházatú", fejnélküli szobor a késő hellenisztikus korszak "csodálatosan gazdag" művészetéről tanúskodik - olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

Az ókori romváros az Égei-tenger partján, Torbali és Özbey települések között, Izmirtől 40 kilométerrel délkeletre található. A terület a kora bronzkorban, mintegy ötezer éve népesült be. A város alapítását a i. e. 3-2. századra datálják, ekkor emelték középületeit, a színházát. Metropolisz tehetős település volt, bevételei részben a Szmirna (Izmir) és Epheszosz közti kereskedelem megadóztatásából származtak.

A város a 15. századi török hódítás után néptelenedett el. A régészeti helyszín feltérképezését 1972-ben végezték el, az ásatások pedig 1989-ben kezdődtek. Serdar Aynek ásatásvezető régész ismertetése szerint az antik műalkotás a városfal mellett került napvilágra. A kétméteres, gazdagon "redőzött ruházatú", fejnélküli szobor a késő hellenisztikus korszak "csodálatosan gazdag" művészetéről tanúskodik - olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

Az archeológus ismertetése szerint a feltárások során a városfalak mellett több szobrot is találtak, amelyek az Izmiri Múzeum gyűjteményébe kerültek. Zerrin Koyunsagan, az ásatásokat finanszírozó Sabanci Alapítvány főigazgatója szerint a szobor egy olyan nőt ábrázol, aki fontos pozíciót töltött be a város irányításában. "Évezredekkel ezelőtt a nők jelentős szerepet játszhattak a helyi társadalomban" - vélekedett a szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár