2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bronzé a főszerep a Royal Academyben

2012. július 2. 14:18 MTI

Ötezer évet és három kontinenst felölelő bronzalkotásoknak szenteli idén ősszel megnyíló új kiállítását a londoni Royal Academy of Arts. A szeptembertől látogatható Bronz című tárlaton több mint 150 műtárgy kap helyet. A kiállítás ötezer év és három kontinens - Afrika, Ázsia és Európa - "bronztörténelmét" öleli fel.

Láthatóak lesznek egyebek között a hellenisztikus korszakban uralkodó III. Szeuthész király bronzból öntött fejszobrai, amelyeket mindössze nyolc évvel ezelőtt fedeztek fel egy bulgáriai sírban.

A kiállítás különböző szekciókra oszlik: emberi alakok, állatok, csoportok, tárgyak, domborművek, istenek, fejek és mellszobrok. A korai művészek - Donatello, Cellini, De Vries - alkotásai mellett Pablo Picasso, Jasper Johns és mások munkáiban is gyönyörködhetnek majd a látogatók - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A Dán Nemzeti Múzeum jóvoltából a látogatók a i.e. 14. századból való, bronzból és aranyból készült Trundholmi Napkocsit (Chariot of the Sun) is megnézhetik. Firenzéből Giovanni Francesco Rustici (1474-1554) Keresztelő Szent János prédikálása (Preaching of St John the Baptist) című bronz szoborcsoportját látja vendégül a tárlat, amelyen Louise Bourgeouis (1911-2010) híres pókjainak egyike is tiszteletét teszi.

A kiállítás bepillantást enged a bronzgyártás - máig alig változott - folyamatába. "Nincs olyan ember a világon, aki a tárlaton szereplő tárgyak mindegyikét látta már" - mondta a kiállítás kurátori feladatait ellátó David Ekserdjian, a Leicester Egyetem művészettörténet professzora.

A kiállítást szeptember 15-étől december 9-éig kereshetik fel az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár