2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett királyság a vulkáni hamu alatt

2012. május 15. 12:19

Újabb feltárás kezdődhet annak az indonéziai vulkánnak a lábánál, amely legutóbbi kitörésekor, kétszáz évvel ezelőtt mintegy 90 ezer ember életét oltotta ki. A vulkáni hamu egész falvakat temetett be, a jó állapotban konzerválódott leletek egy elfeledett királyság életébe engedhetnek betekintést.

A Tambora vulkán 1815-ben minden idők legnagyobb pusztítását vitte végbe. Nem csak hogy három teljes falut tett a földdel egyenlővé, de a kitörés következtében extrém időjárás-változás köszöntett be: amikor a tűzhányó működésbe lépett, egy 11 kilométer széles, egy kilométer mély krátert hagyott maga után, s körülbelül 400 millió tonna kénes gázt szabadított fel és lövellt az égbe, amivel „nyár nélküli év” köszöntött Európára és az Egyesült Államokra.

Nyolc évvel ezelőtt Haraldur Sigurdsson (Rhode Island Egyetem) vulkanológus földradarral kutatta át a jelzett területet. Két-három méterrel a föld alatt egy komplett házra bukkant, amely ugyan teljesen szénné égett, de a formák jó állapotban őrződtek meg, olyannyira, hogy könnyedén meg lehetett különböztetni a gerendákat a bambuszpadlóktól. Belül kínai porcelánokat, vaseszközöket és réztálakat találtak, de előkerült két áldozat is: az egyik teljes csontvázzal a konyhánál, a másik pedig – kevésbé jó állapotban – a tornácnál.

A 2004-es felfedezés további ásatásokat vetített előre, amelyek a mai napig folytatódtak. Pompejihez hasonlóan a Tambora vulkán lábánál fekvő települések lakói is abban a helyzetben maradtak meg, amikor elérte őket végzetük. 2008-ban például egy ülő helyzetben levő férfi csontvázát találták meg, csípőjén egy rézből készített dohánytartóval, s egy díszes karddal az oldalán, drágakövekkel ékesített karikákat, csuklóján karperecet viselt, inga nyaklánccal. 2009-ben egy újabb házat tártak fel: itt a vulkáni törmelék között egy fekvő férfi csontjait találták meg, amint bal kezével próbálja magát védeni a habkőtől.

A nagyszámú bronztárgyakat és ékszereket figyelembe véve megállapítható, hogy a területen egykoron jómódú családok élhettek, vagy egy olyan elitréteg lakhatott itt, amely a kereskedelemből tett szert nagy vagyonra – mondta el Emma Johnston, a Bristoni Egyetem Ph.D-hallgatója. A Tambora vulkán körül élők a Kelet-Indiákon mézükről, lovaikról és szantálfájukról váltak híressé. A dizájn és a dekoráció pedig egyértelmű rokonságot mutat a kambodzsai és vietnami kultúrákkal. A kutatók most szeretnének még többek megtudni az egykoron tízezer ember felett uralkodó királyok életéről, amire jó esélyük lesz az idén folytatódó ásatások alkalmával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár