2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotográfusnapló Móricz utolsó éveiről

2012. április 22. 13:42 MTI

Kálmán Kata: A Csibe-ügy. Egy fotográfus naplója Móricz Zsigmond utolsó éveiről címmel jelenik meg a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a szociofotóiról ismertté vált fényképész eddig kéziratban lappangó írása a Palatinus Könyvesház gondozásában.

Reményi József Tamás, a kiadó főszerkesztője elmondta, hogy Kálmán Kata (1909-1978), a szociofotóiról híressé vált fotográfus lappangó naplójára Varga Katalin muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa bukkant rá és ő is szerkesztette meg a különleges, Móricz Zsigmond író utolsó éveinek, utolsó szerelmének történetét megvilágító írást.

Kálmán Kata férje, Hevesy Iván, a neves művészettörténész, esztéta, fotográfus bIztatására tanult meg fényképezni. A 30-as évek első felében készült munkás- és parasztábrázolásaiból állt össze Tiborc című, 24 képet magába foglaló albuma. Kálmán Kata azt szerette volna, ha Móricz ír előszót a kötethez, mert kortársai közül két művészre nézett föl: az egyik a Nagy Fejedelem, Móricz Zsigmond, a másik a Kékszakállú, Bartók Béla volt, ahogy őket nevezte.

Móriczról köztudomású volt, hogy sem autogramot nem adott, sem előszót nemigen írt senkinek, de Kálmán Kata meggyőzte őt, hogy Tiborc című albumát vezesse föl. Móricznak kapóra jött a kérés, mert ő akkor ismerkedett meg Litkei Erzsébettel, akit később fogadott lányaként mutatott be és aki az akkor város szélének számító Lágymányoson, egy nagy bérház lumpenközegében lakott egy családnál árva lányként.

Az író nem akart ott mutatkozni, ezért kérte meg Kálmán Katát, hogy készítsen képeket Csibéről, ahogy Móricz nevezte a lányt. Az író éppen akkor "kászálódott ki" Simonyi Máriával megromlott házasságából, teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt. Azt tervezte, hogy végleg visszavonul Leányfalura és kertészetet fog alapítani, de a tervből nem lett semmi. Helyette jöttek a Csibe novellák, az Árvácska című regény. Csibe a talált lány, így mondták, de a szeretője volt.

Kálmán Kata naplójában finoman írja le, hogy a fiatal lány egy kis prostituált, akit az öregúr magához vett. A fotográfus lencséjével végigkísérte kapcsolatukat Móricz 1942. szeptember 5-én bekövetkezett haláláig és még egy kicsit azon túl is - foglalta össze a főszerkesztő.

A naplóban szó van a Bartók házaspár fotózásáról is. Az 1937 tavaszán kelt bejegyzés szerint Kálmán Kata megmutatta Móricznak a Bartókékról készített fotókat és a naplóban arról írt, hogy a "modellek nem sok elismerésben részesítettek, Bartók egészen közömbösen fogadta, az asszony pedig hisztérikusan kifakadt ellene, ahogy később tudomásunkra jutott".

Pásztory Ditta, a zeneszerző második felesége karácsonyi ajándéknak akart közös fényképet Bartókkal, de Bartók nem volt hajlandó műterembe menni és idegenkedett mindenféle fotózástól. Kálmán Katát a Csalán utcai bérelt villájukban fogadták egy megadott napon, ekkor több kép is készült a házaspárról. Kálmán Kata teljes naplójában erről a részletről is olvashat az érdeklődő. A könyv fedőlapján Móricz és Csibe közös képe, míg a hátoldalon Kálmán Kata fotója látható - tette hozzá Reményi József Tamás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár