2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán tiltott sírja

2012. január 24. 17:26

Ősi mítoszok, 21. századi műszerek és egy kis szerencse - elég lehet mindez egy legendás hadvezér szigorúan titkos nyughelyének megtalálásához? A National Geographic Channel filmjében Albert Lin egy 800 éves rejtély nyomába ered Mongólia kietlen szívében.

Miként kezdjünk hozzá ásóeszközök és pontos információk hiányában egy legendás, évszázadokkal ezelőtt élt hadvezér titkos nyughelyének felkutatásához? A minden idők egyik legnagyobb birodalmát irányító Dzsingisz kán sírjának pontos helye egy vérbeli régészeti fejtörő, melyet hosszú ideje igyekeznek megfejteni a tudósok – és persze a kincsvadászok. A legenda szerint annak idején a temetési szertartás valamennyi szemtanúját lemészárolták, és tízezer ló taposta le a földet a sír fölött, hogy soha senki ne bukkanhasson az uralkodó maradványaira. A National Geographic fiatal tudósa, Albert Lin most mégis expedíciót vezet a titkos temető felkutatatására.

A National Geographic Channel Dzsingisz kán tiltott sírja című filmje Albert Lin – első látásra reménytelennek tűnő... – munkáját követi nyomon, amint megkísérli megfejteni a 800 éves rejtélyt. Lin egy különleges területen folytatja a kutatásait: a Burkhan Khaldun nevű “elveszett hegységben”, Mongólia ún. “tiltott zónájának” a szívében – egy olyan misztikus, lakatlan vidéken, mely állítólag bővelkedik a túlvilági energiákban, és amely vidék emiatt mindmáig szent és érinthetetlen földnek számít Belső-Ázsia lakói szemében. Albert Linnek ennek ismeretében hatalmas szerencséje van, hisz a hatóságoktól különleges engedélyt kapott a tiltott zónába való belépésre – ez azonban csupán a leges-legelső lépés a siker felé, hisz a terület teljességgel feltáratlan, s még részletes térkép sincsen róla…

A körülmények tehát Lin ellen szólnak: csapatával egy 12 ezer négyzetkilométeres területen, minden ásóeszköz és előzetes támpont nélkül kell beazonosítania a keresett helyet. Ráadásul a – gyakorta heves viharokkal ostorozott – terep mindennek nevezhető, csak éppen könnyen járhatónak és barátságosnak nem: a meredek falú hegyláncok közt mély völgyek kanyarognak, melyek alján sebes folyású folyók rohannak, alig legyőzhető akadályául a tiltott zónába merészkedőknek.

A 31 ember, 14 ló és négy kecske alkotta expedíciónak mindazonáltal van egy sikerrel kecsegtető, 21. századi ütőkártyája: egy nagyfrekvenciás elektromágneses hullámokat kibocsátó földradar, melynek segítségével a csapat úgy “láthat” be a felszín alá – és készíthet háromdimenziós térképet az ott található objetkumokról –, hogy egyetlen kapavágást se kell ejtenie. Albert Lint és társait ezenkívül még egy másik modern technológia is segíti: műholdfelvételek, melyek elemzésével reményeik szerint olyan ősi, ember alkotta terepobjektumok is felismerhetőek, melyek odalentről nem lennének észrevehetőek.

A Dzsingisz kán tiltott sírjában legyen ön is részese egy ambiciózus expedíciónak, mely Mongólia egyik legféltettebb titkát igyekszik kifürkészni – és amely expedíciónak opportunista konkurenciája is akadhat a kietlen belső-ázsiai senkiföldjén, hisz az ősi uralkodói nyughelyek mélyéről előkerült tárgyakért egész vagyonokat fizetnek a feketepiacon a sírrablóknak… A filmbemutató 2012. február 19-én, vasárnap este 10-kor a National Geographic Channel-en lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár