2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leonardo önarcképe Torinóban

2011. november 7. 15:06 MTI

Torinóban állítják ki Leonardo da Vinci egyetlen fennmaradt önarcképét. Szakértők azt biztosra veszik, hogy Leonardo rajzolta, kétségek csak az ábrázolt személy azonosságát övezték korábban.

Itália egyik legnagyobb szülöttjével zárja az olasz egység idén ünnepelt 150. évfordulóját Torino, az egykori főváros. A Leonardo, a zseni, a mítosz című kiállítás november 17-től látható a Savoia királyi család egykori vadászkastélyában.

A reneszánsz mesternek egyetlen alkotását állítják ki, amely most először látható: azt a rajzot, mely Leonardo öregkori arcképeként vált ismertté. A harmincháromszor huszonegy centiméteres rajzot 1840-ben a Savoiák egy gyűjtőtől vásárolták meg, azóta a torinói királyi könyvtár páncéltermében őrzik. Évszázadokon keresztül azt hitték, filozófust vagy az apostolok egyikét ábrázolja. "Megfejtést a rajz aljára kézzel írt feljegyzés adott. Alig látható, de a mai technológiával sikerült elolvasni: egy ismeretlen azt írta a rajzra, hogy a mester önarcképéről van szó" - mondta a sajtónak a kiállítást gondozó Carlo Pedretti, a kaliforniai egyetemen Leonardo-kutatással foglalkozó Hammer Centerének igazgatója.

Pedretti szerint a papír kora, valamint az önarcképnek a többi Leonardo rajzzal összevetése egyaránt azt erősíti meg, hogy a mester saját magát örökítette meg. A szakértő az önarcképet 1515-re datálja, négy évvel a művész halála előttre, amikor Leonardo hatvanhárom éves volt.

A Dante Ferretti Oscar-díjas díszlettervező rendezésében nyíló kiállítás az önarckép mellett Leonardo és művei hatását kíséri végig a modern korig. A reneszánsz zsenit többek között Andy Warhol, Basquiat és Keith Haring is utánozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár