2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jubileumi kiállítások és René Magritte Bécsben

2011. augusztus 29. 12:13 MTI

Jubileumi kiállítások, megújult kiállítóterek és többek között egy René Magritte-tárlat is várja a látogatókat ősztől a bécsi múzeumokban.

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli idén a bécsi Múzeumnegyed (Museumsquartier) és vele együtt két nagy közgyűjteménye, a Leopold Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma - Ludwig Múzeum (MUMOK). A Leopold Múzeumban ebből az alkalomból Egon Schiele korai korszakát bemutató kiállítás nyílik szeptember 23-án. Az intézmény az egyik legnagyobb gyűjteményt mondhatja magáénak az osztrák expresszionista festő életművéből.

A MUMOK több hónapos felújítás után, szeptember 10-én újra megnyit, és a Kívánságok Múzeuma című tárlattal várja a nagyközönséget, valamint a mecénásokat. A kiállítás rendhagyó módon nemcsak a kilencezer darabos gyűjtemény kiemelkedő darabjaiból mutat be válogatást, de olyan kortárs műalkotásokat is, amelyek megvásárlásához szponzorokat keres a MUMOK.

Átépítés után nyitja meg újra kapuit a bécsi Zsidó Múzeum is. A felújított Eskeles-palota október 19-től látható első tárlata azokat a zsidó személyiségeket és kultúrtörténeti mozzanatokat mutatja be, amelyek az elmúlt száz évben befolyással voltak Hollywood történetére.

Gustav Klimt születésének jövő évi, 150. évfordulójára készül a Belvedere múzeum. A szecesszió nagy osztrák festőjének munkásságát egyik kiemelkedő pályatársa, Josef Hoffmann életművével együtt mutatják be az október 25-étől látható kiállításon. Várhatóan november közepén nyílik meg a Belvedere új kiállítóhelye, a 21. Század Háza, amely kortárs osztrák műalkotások mellett az 1975-ben elhunyt Fritz Wotruba osztrák szobrászművész alkotásainak is helyet ad majd.

Az Albertinában René Magritte szürrealista festő műveiből látható kiállítás november 9-től a Joan Miró-, Salvador Dalí- és Max Ernst-grafikákat felvonultató Kaplan-gyűjteménnyel párhuzamosan.

A bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) Téli mesék címmel nyílik tematikus tárlat október 15-én. A kiállításra kerülő festmények és szobrok keletkezési ideje az 1450-es évektől a 20. századig terjed, de közös az ihletőjük: a tél, valamint a hozzá fűződő regék, mondák, mesék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár