2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmet írtak Edison beszélő babái

2011. július 29. 08:44

A zseniális találmányairól és fejlett üzleti érzékéről híres Edison ismeretlen oldalára világított rá egy új kutatás, ugyanis megtalálták és helyreállították az első beszélő babákhoz készített hangfelvételt.

Kitartó munkával rekonstruálták Thomass Alva Edison 123 éves felvételét, amelyen egy női hang a "Twinkle, twinkle little star" című angol gyermekverset szavalja. A rigmust azért rögzíttethette az amerikai feltaláló, hogy felhasználja beszélő babáihoz; a történészek szerint Edison kevesebb, mint két évvel az első beszélő babájának piaci bukása előtt szerződtethette a nőt.

Patrick Feaster, a bloomingtoni Indiana Egyetem történésze szerint az 1888-ban keletkezett felvétel a legrégibb amerikai rögzített női hang. Feaster különböző forrásokat és a korszakból származó újságcikkeket vizsgált át, hogy megfejthesse az ismeretlen hanganyag titkát.

Ennek során kiderült: Edison tömeggyártásban akarta gyártani a beszélő gyermekjátékot, viszont a korszak kezdetleges technológiai megoldásai miatt minden egyes babához külön egyedi felvételt kellett volna készítenie. A versikét rejtő kicsiny, gyűrű alakú tárgy azonban sosem került bele játékba, mert a feltaláló hamarosan lecserélte a viaszfelvételeket, és más technológiával készítette el 1890-ben az első kereskedelmi forgalomba kerülő babáit, ámde a sok tekintetben úttörő tudós ezen vállalkozása becsődölt.

Maga a technikatörténeti relikvia csak 1967-ben került elő a West Orange területén működő Thomas Edison Nemzeti Történelmi Parkból, egy titkár asztalának fiókjából. A múzeum munkatársai tudták, hogy a kicsiny fémgyűrű hangfelvételt rejt, azonban a rejtélyes eszköz már annyira sérült volt, hogy nem tudták lejátszani. A felvételt idén májusban a kaliforniai Lawrence Berkeley könyvtár munkatársai tudták megmenteni az utókornak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár