2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezer csontot találtak egy kőkori sírban

2011. június 23. 10:03

Brit archeológusok több mint ezer csontot találtak egy kőkori sírban az Orkney-szigetekhez tartozó South Ronaldsay területén. A régészek reményei szerint a további ásatások és az emberi maradványok genetikai elemzése sok új információt elárulhat a hely kőkori lakóiról.

A helyszínen talált állati csontmaradványok után a vidrák sírjának elnevezett helyet tavaly fedezte fel egy helyi farmer. A kutatók decemberi feltárásuk során először nyolc ember maradványait azonosították, ez a szám mostanra 14-re emelkedett, de a végső érték valószínűleg jóval magasabb lesz.

A testek iszappal elválasztott rétegekben helyezkedtek el, amiből a régészek arra következtetnek, hogy a sírt több időszakon keresztül használták. Az archeológusok reményei szerint a csontok DNS-vizsgálatával többet tudhatnak meg a temetkezési helyet építő emberekről.

A sírhely mellett még négy másik van, melyekben korábban már találtak emberi maradványokat. Dan Lee, az ásatásokat végző csapat vezetője, valamint az Orkneyi Régészeti Kutatóközpont munkatársa elmondta, hogy a következő lépésben a sír eredeti bejáratát és folyosóját fogják feltárni. Lee kiemelte, hogy a sírban minden életkor képviselői megtalálhatóak voltak.

Az előzetes következtetésekkel ellentétben a régészek egyelőre nem találtak erőszakos halálra utaló nyomokat a csontokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár