2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ezredforduló kulturális titkait kutatták a diákok

2011. május 30. 17:23

A Művészetek Palotája lenyűgöző terei, a Ludwig Múzeum kincsei, a Bajor Gizi park megismerése mellett a Nemzeti Színház kulisszái mögé is bepillanthattak hétfőn annak a 13 fővárosi és városkörnyéki iskola diákjai, akik csatlakoztak a „Budapest titkai – a múlt útvesztői” című iskolai vetélkedőhöz.

Az egy hónapja kezdődött rendezvénysorozat keretében a tájékozódási futás kínál játékos keretet ahhoz, hogy a diákok a főváros legfontosabb, nemzetközi hírű kulturális intézményeit járják sorra. A sport és kultúra különleges ötvözete már az első hetekben meghozta a várt pedagógiai eredményt, hiszen a Városligetben megrendezett első versenynap után több résztvevő iskola diákjai kérték osztályfőnökeiket, hogy társaikkal együtt menjenek vissza a meglátogatott múzeumokba, mert több időt szeretnének eltölteni a kiállított érdekességek között. A Millenniumi Városközpontban hétfőn rendezett tájékozódási versenyhez kapcsolódva pedig még a nyári szünet előtt több iskola tér vissza a MÜPA, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Színház rejtett titkainak megismerésére.

„A gyerekek számára a legnagyobb élményt az jelentette, amikor a Nemzeti színpadán állhattak és testközelből csodálhatták meg a színpadtechnikát, az egyes elemek mozgását” – emelte ki a rendezvény után Cziráki Péter, a szabadidősport legismertebb hazai módszertani szervezete, a Zöldpont Egyesület és Szerkesztőség vezetője, a sorozat ötletgazdája. „A Budapesti Tájfutó Szövetséggel és a Zöldgömb Sport Klubbal közösen megszervezett programjaink célja, hogy a kultúra kincseit a sport sajátos eszközeivel hozza közel a gyerekekhez” – tette hozzá.

A programok nyáron önkéntes alapon folytatódnak, a diákok szüleikkel, a nagyobbak barátaikkal együtt vehetnek részt a Budapesti Tájfutó Szövetség és a Zöldgömb Sport Klub kisebb-nagyobb futószakkörein és versenyein. Szeptemberben pedig ismét szervezett formában indul újra a programsorozat a Margit-szigeten, a Gellért-hegyen vagy éppen a Budai várban tervezett versenynapokon, közben pedig szakkörökön sajátítják el a diákok a tájfutás alapjait, megismerik a térképolvasás rejtelmeit. A több mint 340 kisebb-nagyobb pedagógiai rendezvényen 13 iskola több mint hatezer diákja vesz részt az év végéig a fővárosban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár