2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezerötszáz éves bizánci templomot tártak fel Izraelben

2011. február 3. 11:49 MTI

Ezerötszáz éves bizánci templomot tártak fel Jeruzsálem közelében - a leletegyüttest tegnap mutatták be az izraeli régészek.

A Jeruzsálemtől délnyugatra, egy dombtetőn épült templomra műkincsrablók üldözése közben bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei, akik felfigyeltek a talajból kiálló díszes ajtófélfára. Többhetes ásatás után a régészek felfedezték a templom maradványait. A szentély alapterülete egy kosárlabdapálya méretével egyezett meg, padlóján leomlott márványoszlopok hevertek.

Mint Amir Ganor ásatásvezető régész rámutatott, a szentély padlóját csodaszép mozaik borítja, amelyen az ókori művész oroszlánokat, rókákat, halakat és pávákat "keltett éltre". "A mozaikkészítő egyedülálló mesterségbeli képességről tett tanúbizonyságot, s műve igen jó állapotban maradt fenn. Ez az egyik legszebb mozaik, amely az utóbbi években előkerült Izraelben" - hangsúlyozta a régész.

A szentélyről kezdetben azt feltételezték, hogy zsinagóga, ám miután napvilágra kerültek a kőbe vésett keresztek, a szakemberek megváltoztatták véleményüket. A templomban az i.sz. 5-7. században tartottak istentiszteletet, míg 1300 évvel ezelőtt egy pusztító földrengés romba nem döntötte. Mint ókori épületeknél oly gyakori, a szentély egy 500 évvel korábbi, római kori építmény maradványaira épült. Alatta a régészek földalatti járatokat fedeztek fel, amelyeket a feltételezések szerint a zsidó szabadságharcosok használhattak a Bar Kohba-felkelés idején i.sz. 132-ben.

A templom oltára alatt egy apró sírkamrát fedeztek fel, amely a feltételezések szerint az ószövetségi Zakariás próféta végső nyughelyéül szolgálhatott. A bizánci templom mindössze egy hétig lesz látogatható, majd betemetik, hogy megvédjék a páratlan leletegyüttest.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár