2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brutális erőszakkal igázták le a spanyolok az inkákat

2010. április 7. 10:33 Science News

A kutatók egy félezer éves perui temetőben első alkalommal azonosították a spanyol hódítás inka áldozatait, akiket különösen brutális kegyetlenséggel mészároltak le.

Az európai hódítók egyeseket puskákkal és kézifegyverekkel lőttek le, másokat láncokkal, kalapácsokkal vertek agyon - jelentek meg a kutatás részletei az American Journal of Physical Anthropology legújabb számában (Violence and weapon-related trauma at Puruchuco-Huaquerones, Peru).

A Wyomingi Egyetem antropológusa, Melissa Murphy vezette vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a csontokon nehéz kimutatni a kardok okozta sebeket, ami azért különös, mert a korszak forrásai szerint ez volt a katonák kedvelt fegyvere. Murphy szerint azonban Pizarro seregének többsége szerencsevadászokból és kalandorokból, nem pedig katonákból állt, így más eszközeik voltak, és a sebesülések is ezzel magyarázhatók.

Emellett nagyon sok olyan sérülést is megállapítottak, amelyeket inka fegyverek okoztak: ezeket a hódítók a velük együttműködő indián törzsektől kaphatták. A sebek nyomai még a kutatókat is meglepték, akik elmondásuk szerint sosem szembesültek még ekkora brutalitással: az eltemetettek mindegyike kegyetlen, fájdalmas és iszonyatos halált halhatott.

Ezt erősíti meg Haagen Klaus, az opremi Utah Valley Egyetem kutatója is, aki szerint a spanyol hódítás első pillanatairól nagyon keveset tudunk. A régészeti leletek és cserepek alapján nagyjából rekonstruálhatók az események, és az, hogy az uralkodó 1532-es elfogása után még körülbelül 40 évre volt szükség a térség viszonylagos pacifikálásához, ez azonban nem mehetett könnyen.

Murphy csoportja 258 felnőtt férfi maradványait ásta ki két temetőből: szerinte lehetséges, hogy az elsőben az 1536-os, Limához közeli, spanyol ellenes felkelés áldozatait tárták fel, akiket családtagjaik temethettek el. A másik temetőbe jóval kevesebb, csak inka fegyverektől származó sebekbe belehalt személyek kerültek: a szakértők szerint ők a belső villongások áldozatai lehettek, amikor a helyiek leszámoltak az uralkodó elittel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár