2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nukleáris archívumot terveznek Nagy-Britanniában

2010. január 6. 10:12

A polgári célú atomenergia-felhasználással kapcsolatos dokumentumok archiválására valamint a tárgyi emlékek bemutatására hoznak létre Nagy-Britanniában egy új intézményt.

Az atomerőművek üzemen kívül helyezésével foglalkozó brit hatóság (Nuclear Decommissioning Authority) nemzetközi jelentőségű, az atomenergia történeti kutatásában nélkülözhetetlen intézményt szeretne létrehozni, amelyben harminc millió digitális és papíralapú dokumentum, fénykép kap helyet.

Az egyedülálló nukleáris örökséget feldolgozó létesítmény beruházási költsége 15 millió font, helyszíne a skót Felföldön található Wick nevű kisváros. Az épület átadását 2013 nyarán tervezik.



A korabeli sajtóban ketrecbe zárt tigrishez hasonlított nukleáris energia a termelés megindulásakor még remek ötletnek tűnhetett. Az 1954-ben létrehozott brit nemzeti atomenergia hatóság (UKAEA) állami vállalatként látta el a nukleáris energia fejlesztésének és felügyeletének feladatát. 1956-ban csatlakozott az áramtermelésbe a Calder Hall erőmű, de az itt előállított plutónium döntő hányada fegyverkezési célokat szolgált.

A nyolcvanas években - részben a csernobili baleset hatására - nyilvánvalóvá váltak a határokon átnyúló, környezeti-egészségügyi kockázatok. Fél évszázad telt el a nukleáris energia termelésének beindulása óta, s az erőművek üzemen kívül helyezése, illetve a nukleáris hulladék problémája megoldatlan.

2005-ben a Nuclear Decommissioning Authority számításai szerint a számlát a jövő nemzedékek kénytelenek megfizetni: az Egyesült Királyság atomerőműveinek üzemen kívül helyezése 55.8 milliárd fontba kerül, viszont 2008-as számítások már 73.6 milliárd fonttal számolnak.

A nukleáris energia termelés történetét egyedül a reaktorokról készült ábrák szépíthetik meg. Ezekből közöl válogatást a Wired magazin a Nuclear Engineering International című szaklap hetvenes és nyolcvanas években megjelent számainak felhasználásával.



Még több kép a Wired reaktorgalériában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár