2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig bombajó az ókori bokszoló

2009. szeptember 24. 10:42 MTI

Szokatlan ókori márványszobrocskát tártak fel Jeruzsálemben - a lelet korát 1800 évesre becsülik. Doron Ben-Ami és Jana Csehanovec ásatásvezető régészek szerint a januárban felfedezett, szakállas férfit ábrázoló mellszobor azért rendkívüli értékes, mivel igen gondosan, a legapróbb részletekig kidolgozta az ókori művész.

A férfinak rövid göndör szakálla van, s fejét kissé jobbra hajtja, e stílusjegyek görög befolyásra utalnak, s a szobrocska az i.sz. 2-3. században, a római szobrászat fénykorában született. A márvány halvány sárgás színe alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nyersanyag Keletről származott. Az anyag pontos származási helyét jelenleg vizsgálják a kutatók. A rövid hajviselet, a fülforma viszont azt sugallja, hogy a szobrocska egy sportolót, valószínűleg ökölvívót ábrázol.

Doron Ben-Ami és Jana Csehanovec meggyőződése szerint a lelet egyedülálló, hiszen hasonló, márványból, vagy másfajta kőből faragott alkotások még sehol sem kerültek elő Izrael területén. Néhány hasonló bronzalkotásra bukkantak csupán, de számos ilyen ábrázolás került elő a Római Birodalom más pontjain, túlnyomó többségük az i.sz. 3. évszázadból származik.

A régészek szerint a két aprócska nyílás, amelyet a szobrocska "koponyájában" fúrtak, s amelyek fémmaradványokat tartalmaznak, arra utal, hogy egy mérősúlyról van szó. A Római Birodalomban a mérősúlyok leggyakrabban filozófusokat, sportolókat, vagy szatírokat (erdei istenség az ókori görög mitológiában hegyes fülekkel, apró szarvakkal és bakkecske lábakkal) jelenítettek meg.

S hogy miként került a római márvány mérősúly Jeruzsálembe? A régészek feltételezése szerint a mérősúly egy olyan kereskedőcsalád tulajdonát képezhette, amely a Római Birodalom keleti részéből származott. Mivel a mérősúly valóságos műalkotás, a család vélhetően féltően óvta, s nemzedékeken keresztül apáról fiúra szállt egészen a 4-5. századig. Az ismeretlen ókori üzletember abban a középületben kereskedett, amelyet egy erős földrengés döntött romba, maradványait jelenleg tárják fel Jeruzsálemben. A márványszobrocskát a romok között lelték meg, így a műalkotás egykori tulajdonosának tragikus sorsáról tanúskodik.

Nemrég ugyanezen a helyszínen kincsleletet tártak fel: 264 aranypénzt, s ékszereket találtak az épület romjai között, amelyek ugyanebből a korból származnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár