2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszett templom a kukoricásban

2009. szeptember 7. 14:26

A Perkátát elkerülő leendő út nyomvonalán egy középkori templom maradványait találták meg a régészek: a romok valószínűleg az egykori Nagy-Perkátához tartozhattak - számolt be róla a Fejér Megyei Hírlap.

Perkátától északra, a Nyúli dűlőben a 62-es út leendő nyomvonalán folyó megelőző ásatások során egy középkori templom romjai kerültek elő. Dávid Áron, az ásatás vezetőhelyettese elmondta, hogy a templom enyhén patkóíves záródású, oldalhajós. Mintegy 18 méter hosszú, 13-15 méter széles lehetett. Tájolása - mint a közeli síroké is - kelet-nyugat irányú. Belsejében kriptákat találtak. Falak ugyan nem, csak az alap egy része került felszínre, de abban is találtak már több római kori faragott követ.

A templom mellett egy temető is napvilágra került. Most úgy becsülik, mintegy kétezer sír kerül elő. Kicsit távolabb egy másik temetőben további ezer sír lehet a korai vélemények szerint. A másik irányban késő avarkori település nyomait rejti a föld, a közelében pedig késő bronzkori urnasírok találhatók. Az ásatás a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) égisze alatt folyik, Kovács Lóránt Olivér irányításával.

A lelet jelentős, hozzá hasonló a megyében jó ideje nem került elő. Paks-Cseresznyés pusztánál találtak csak ehhez mérhetőt az M6-os építése előtt. Az ottani templomromot azonban egy 1700-as évekből származó katonai térkép még mutatta, a perkátainak azonban nincs írásos nyoma. A szakemberek ezért arra gondolnak, hogy az egykori Nagy-Perkátát találták meg.

Azt azonban nem tudják, hogy mikor semmisülhetett meg ez a település. A leletek a Nemzeti Múzeumba kerülnek, vizsgálatuk lehet, hogy további információkat ad az egykor volt faluról. Az ásatások legalább tavaszig folytatódnak.

Tovább a teljes cikkhez

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár