2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régésztáborok tárják fel a hazai várakat

2009. július 28. 18:34 MTI

Az idei feltárás második hete vette kezdetét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Regéc várában, ahol jelenleg mintegy negyvenen segédkeznek az ásatáson. Ezzel párhuzamosan idén is megrendezték a budapesti önkormányzat területi gyermekvédelmi szakszolgálata (Tegyesz) által szervezett nagysikerű régésztábort a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokajban.

A regéci önkormányzat tájékoztatása szerint míg korábban többnyire régészhallgatók és az önkormányzat dolgozói vettek részt az ásatáson, a második héten már jóval népesebb, középiskolásokkal és tanáraikkal kibővült kutató- és törmelékeltakarító-csapat dolgozik az egykori Rákóczi sasfészek régészeti kutatásán - összesen mintegy negyven ember.

A regéci önkormányzat által szervezett és finanszírozott ásatás még két hétig tart, ez idő alatt várhatóan a sok lelet mellett jó néhány új épületrész: pince és egyéb helyiség is előkerül a helyenként 3-4 méter vastagságú törmelékből. Az már biztos, hogy az egykori főúri rezidenciaként funkcionáló palotaszárny alatt húzódó pince lejáratát egy-két nap alatt megtalálhatják. A törmelékből egyébként előkerültek már kályhacsempe-töredékek és kivételes szépségű padlóburkoló csempék is.

A tokaji önkormányzat közlése szerint a régésztábor lakói ismét segédkeznek a vár feltárásban. A korábban kéthetes tábor idejét sikerült megduplázni, bár az anyagi bázis jelentős részét idén a különösen nehezen megszerezhető pályázati források jelentették.

Ennek köszönhetően jelenleg négy fővárosi gyermekvédelmi intézmény fiataljai ismerhetik meg Tokaj szépségeit, a feltáró munka rejtelmeit és nehézségeit. A Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, a Bokréta Lakásotthon, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon és a József Attila Gyermekotthon lakói vesznek részt a munkában. Az elmúlt évi tábor élményeiről készült fotókat kiállítás formájában mutatták be, amely nagy sikert aratott Szarvason az Országos Honismereti Akadémián, illetve Budapesten a Gyermekvédelmi Konferencián. A képek szerény töredéke egyébként megtekinthető a vár feltárását bemutató tárlaton a tokaji múzeumban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár