2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfilmesítik a hidegháborús bálnamentést

2009. május 7. 16:28 MTI

Filmre viszi a Warner Stúdió azt az 1988-as bálnamentési akciót, amely során amerikai és szovjet csapatok együtt küzdöttek az Alaszka partjainál jégtáblák alá szorult szürkebálnákért. A Hollywood Reporter értesülései szerint az írók már el is készültek az Everybody Loves Whales (Mindenki szereti a bálnákat) című film forgatókönyvével.

1988 októberében három kaliforniai szürkebálna tévedt Alaszka partvidékének jégpáncéljai közé, az állatokat egy többhetes mentési akció során szovjet és amerikai jégtörők segítségével szabadították ki. Újságírók, önkéntesek, és kíváncsiskodók ezre gyűltek össze az Egyesült Államok legészakibb településén, az eszkimók lakta Barrow-ban.

A bálnák megmentésén fáradozó tudósok hatalmas lékeket vágtak a jégbe, hogy így próbálják meg a jégmező szélére vezetni a bálnákat, ám a próbálkozásuk kudarccal végződött. Az Egyesült Államok kérésére két szovjet jégtörő indult Alaszka partjaihoz, hogy bekapcsolódjon a mínusz 40 fokos hőmérsékletben zajló mentésbe, amely során egy 11 tonnás jégtörő-fúrószerkezetet, és helikopterről a jégre ledobott öttonnás betontömböt is bevetettek.

A sajtó által Kajlának, Havernak, és Csontosnak, az eszkimók által viszont Jégnek, Léknek, és Hópehelynek elnevezett bálnák közül a legkisebb (Csontos/Hópehely) nem élte túl a Ronald Reagan elnök által is melegen üdvözölt mentési akciót, amelyet annak idején több állatvédő álszentnek minősített. Szerintük értelmetlen dolog volt hatalmas összegeket költeni az állatok megmentésére, miközben a tengereken azóta is virágzik a bálnavadászat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár