2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikába vitték az Auschwitz Albumot

2009. január 29. 11:54 MTI

A Los Angeles-i Holokauszt Múzeumnak ajándékozta az Auschwitz Albumot a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet; a fotókból rendezett állandó kiállítás a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából nyílt meg a nyugati parti amerikai városban - tájékoztatott Bokor Balázs főkonzul.

Az Auschwitz Album az egyetlen olyan fennmaradt fotósorozat, amely nyomon követi egy deportált csoport útját a begyűjtéstől a gázkamrák kapujáig. A képek egy kárpátaljai magyar transzport sorsát dokumentálják, a fotókat az auschwitzi SS azonosítási szolgálatának vezetője és asszisztense készítette 1944-ben, máig ismeretlen célból. A fényképek megrázó hitelességgel és részletességgel mutatják be az adott nap tragikus történéseit.

Az album anyagát alkotó 235 képet egy Beregszászról deportált magyar zsidó lány, az akkor 19 éves Jákob Lili találta meg 1945 áprilisában Dora-Mittelbau egyik SS-barakkjában. Jákob Lili túlélte a vészkorszakot, 1948-ban Amerikába emigrált, 1999-ben hunyt el. Az albumot 1980-ban adományozta a levéltárként, kutatóintézetként, egyben múzeumként és emlékműként működő jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek. Az album egy részét Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is bemutatták egy időszaki kiállítás keretében 2004-ben. Shraga Mekel, a American Society of Yad Vashem igazgatója jelentette be kedden, hogy az album anyagát a jeruzsálemi intézet a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumnak ajándékozza.

A kiállítást Mark Rothman, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az eseményen részt vett Bokor Balázs főkonzul is, aki beszédében elmondta, hogy 1940 júliusa és 1945 januárja között 1,3 millió embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak Auschwitzba, és minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. "Auschwitz tekinthető a legnagyobb magyar temetőnek".

A főkonzul hangsúlyozta: "a kiállítás arra emlékeztet bennünket, hogy a szörnyű bűntettet sohasem lehet elfelejteni, és az egymást követő generációknak az események tanulságát le kell vonniuk". A kiállítás megnyitóján több magyar Auschwitz-túlélő is jelen volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár